Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda uzavřela tři nejpostiženější okresy. „Když neprodloužíme nouzový stav, bude podobná situace všude,“ řekl Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Po ranní schůzi vlády oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uzavření tří koronavirem nejhůře postižených okresů – Cheb, Sokolov a Trutnov, výjimkami je například cestování kvůli práci či studiu. Omezení platí od půlnoci na pátek. Na hranicích okresů budou policejní hlídky. Ministr zároveň varoval, že neschválením nouzového stavu „půjdeme epidemii naproti“.

„Ve chvíli, kdy se nám nepodaří se dohodnout na prodloužení nouzového stavu, je to na odpovědnosti nás všech,“ řekl ministr zdravotnictví Blatný v závěru tiskové konference po ranním jednání vlády.

Kabinet tak v den hlasování o nouzovém stavu ve Sněmovně připustil, že se mu pro pokračování nouzového stavu nepodařilo dojednat politickou podporu. Premiér Andrej Babiš (ANO) i Hrad ústy ředitele tiskového odboru včera vinu za mrtvé po neprodloužení nouzového stavu zkusili přenést na opozici.

Odpovědnost a nástroje k řízení země ale drží vláda. A ta ráno rozhodla o uzavření tří nejpostiženějších okresů v zemi – Chebu a Sokolova v Karlovarském a Trutnova v Královéhradeckém kraji. Obyvatelé okresů nesmějí ven, ostatní lidé nesmějí dovnitř.

Ministr Blatný zároveň vyjmenoval paletu výjimek z tohoto opatření – například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější