Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

1991: rok, který změnil hudbu. Ikonické debuty, nové žánry, restarty a pecky slavných

Deska nejen dekády. Nevermind. Repro: Discogs.com
Deska nejen dekády. Nevermind. Repro: Discogs.com

Připomeňme si třicáté výročí roku, kdy vyšla snad všechna alba, která definovala nejen následující dekádu. Divoké devadesátky nemohly mít lepší soundtrack.

V prvních minutách filmu 1991: The Year Punk Broke vidíme obrovské vlnící se publikum, nad kterým plavou někteří odvážlivci. Pro tuto nekonečnou masu nehraje žádná popová hvězda či artrocková superskupina vyprodávající stadiony. Z pódia se valí hluk uskupení Sonic Youth.

Lídr kapely Thurston Moore později s obnaženou hrudí teatrálně pořvává na prázdnou ulici z okna hotelu v parodii na rockové manýry. V zákulisí koncertu se Dave Grohl z Nirvany cynicky přehrabuje v cateringu – rovněž odkaz na hvězdné pozérství. Následuje střih na Kurta Cobaina, který hlavou buší do reproduktoru na pódiu.

Stačí několik sekvencí dokumentu o hudebním létě 1991 a okamžitě rozeznáte znaky nastupující popkulturní dekády i výjimečnost onoho roku.

Jsme svědky toho, jak underground proráží na povrch a nabírá nevídaných rozměrů. Punkový postoj „být jiný“ se od pisoárů v hospodách přesouvá k mase. Nejde přitom o podbízení se nebo výprodej odporu vůči konvencím. Naopak, stává se z toho univerzální životní pocit.

Zároveň probíhá budování hudebního podhoubí, ze kterého vzejde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější