Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti stále nesmějí trénovat. Babišem kritizovaní Italové už začali, Finové téměř nepřestali

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pokud sportovec není profesionálem, podle nařízení vlády nesmí od října plnohodnotně trénovat. V součtu s loňským jarem tak přišla talentovaná mládež už o téměř rok přípravy. Deník N oslovil sportovce a trenéry, kteří působí v zahraničí, aby popsali tamní situaci.

Zatímco na tenisovém Australian Open se na stadionech pohybují desítky tisíc fanoušků (stejně tak minulou neděli na Super Bowlu), v Česku se o jejich návratu na tribuny ani neuvažuje. Situace je u nás natolik nepříznivá, že kromě profesionálních sportovců nemohou ostatní ani plnohodnotně trénovat.

Na začátku loňského března potvrdily testy v Česku první tři případy nákazy koronavirem a o týden později se přerušil veškerý sport. Někteří profesionální sportovci sice během jara mohli znovu trénovat a soutěžit, ale vzhledem k epidemiologické situaci děti nebo mládež mohly začít s tréninkem až na přelomu jara a léta.

Na podzim Česko zasáhla druhá vlna. Amatérští sportovci, kterých je v rejstříku České unie sportu 1,8 milionu, se tak naposledy se spoluhráči nebo na závodech s protivníky potkali v polovině října.

Pro celoživotní sportovce je jistě těžké, že se nemohou věnovat svým koníčkům. Obrovským problémem je však i to, že nyní nesmějí trénovat a soutěžit děti, které se odmala připravují vrcholově.

Po víkendovém zápase fotbalové ligy mezi Libercem a Plzní dorazil trenér vítězných Severočechů Pavel Hoftych na tiskovou konferenci v roušce s nápisem:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Fotbal

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější