Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pandemie mění pohled na bitcoin. Muskův vstup do světa virtuální měny je revoluční událost, míní odborníci

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nejznámější digitální měna bitcoin se v tomto týdnu dostala na své rekordní maximum poté, co společnost Tesla oznámila její nákup za 1,5 miliardy dolarů. Podle některých expertů je krok Elona Muska dalším dokladem toho, jak se během pandemie změnilo vnímání této kryptoměny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Loňský rok byl pro Muska zlomový, akcie jeho firmy Tesla stouply o 743 procent, a její majitel se tak dostal do čela žebříčku nejbohatších lidí planety. I do letošního roku vstoupil velkolepě, když oznámil, že investoval do digitální měny bitcoin – její cena rázem vystřelila k novému rekordu.

Musk si nejprve terén lehce otestoval na Twitteru, kdy do svého profilu pouze napsal slovo „bitcoin“ a jeho cena ihned stoupla. Když posléze Tesla oznámila nákup bitcoinu za 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun), cenová křivka vykreslila nové maximum na 48 tisíc dolarů (zhruba milion korun).

Vstup páté nejhodnotnější firmy z tradičního finančního světa na Wall Street do prostředí kryptoměn je podle odborníků zlomový. „Stalo se to, o čem se již dlouho v bitcoinové komunitě hovoří – až do kryptoměn vstoupí tito hráči, začne bitcoin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější