Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve hře je částečné uzavření okresů u hranic. „Další zákazy lidé nevezmou, nedostanou se ani na hory,“ varuje starosta Trutnova

Konvoj života. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Konvoj života. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kraje u hranic dlouhodobě čelí rozjeté epidemii, umocňuje ji britská varianta. Teď je ve hře omezení pohybu lidí z těchto regionů. „Pohyb mezi jednotlivými kraji by byl možný jen v opravdu vážných případech, například návštěvy příbuzných by se do toho nepočítaly. Rozhodnout by se o tom mělo během zítřka s platností od pátku,“ řekl Deníku N hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Trutnovsko, Chebsko a Sokolovsko jsou nyní pandemií nejzasaženější místa v zemi, v prvním jmenovaném regionu se prokazatelně začala rychle šířit takzvaná britská mutace už začátkem roku – Státní zdravotní ústav ji nyní potvrdil u 60 procent zkoumaných vzorků z půli ledna. Nemocnice v těchto oblastech se dlouhodobě potýkají s náporem pacientů, vysílením zdravotníků a nedostatkem místa.

Vláda zítra projedná omezení pohybu lidí z těchto regionů. Hejtmani krajů ubezpečují, že na stole není varianta úplného zavření těchto lokalit. „Zvažuje se omezení mobility obyvatelstva, které ale nikdy nepůjde proti omezení cest do zaměstnání nebo k lékaři,“ řekl Deníku N hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Protože Sokolov a Cheb zažívají masivní šíření koronaviru, v rámci krizového řízení se zvažuje uzávěra těchto okresů. „Tak, aby se mobilita obyvatel z těchto okresů snížila na minimum. Bez pádného důvodu by se lidé nemohli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější