Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

OpenLux: Kteří Češi se skrývali v databázi lucemburských firem?

Foto: Calips, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Foto: Calips, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Lucembursko se stalo nejlákavější destinací i pro velmi bohaté české firmy. Ty si čím dál častěji tuto zemi vybírají jako sídlo svých mateřských společností. Podle zprávy Bisnode A Dun & Bradstreet Company tak Lucembursko v tomto ohledu poprvé předstihlo i Nizozemsko.

Z databáze Investigace.cz vyplývá, že v lucemburském rejstříku konečných uživatelů výhod je 234 osob (Čechů nebo lidí, kteří mají trvalý pobyt v České republice) uvedeno jako konečný uživatel výhod neboli jako majitelé společností. Na seznamu jmen jsou čeští oligarchové i vlastníci menších firem, italští realitní magnáti, kteří poslední desetiletí skupovali historické budovy nejen v centru Prahy, ale i zámky a barokní usedlosti po českém venkově, ruští majitelé plzeňských oceláren, ale například také výzkumnice Alzheimerovy choroby.

Italští realitní magnáti

Založení mateřské společnosti v Lucembursku se vyplatí nejen kvůli anonymnímu vlastnictví, je to také cesta, jak výrazně snížit daňovou zátěž svázanou s vlastnictvím lukrativních realit. Tato daň je v Lucembursku minimální, pohybuje se do jednoho procenta.

Český realitní magnát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější