Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rád bych „nějaké množství“ Sputniku získal v předstihu, prohlásil Babiš v Srbsku a velebil čínskou vakcínu

Premiér Andrej Babiš se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou na dnešní návštěvě v Bělehradu. Foto: Darko Vojinovič, AP/ČTK
Premiér Andrej Babiš se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou na dnešní návštěvě v Bělehradu. Foto: Darko Vojinovič, AP/ČTK

Další cesta premiéra Babiše kvůli ruské vakcíně Sputnik V vedla do Srbska. To – na rozdíl od Maďarska, kam zamířil minulý týden – Sputnikem už naočkovalo desetitisíce lidí. A nejen jím, ale i čínskou vakcínou Sinopharm. Babiš vyloučil, že by se ruskou vakcínou v Česku očkovalo před její autorizací v EU, zároveň ale zdůraznil, že by získáním „nějakého množství“ ještě před schválením v Unii Česko mohlo získat „čas a náskok“.

Už před odletem Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že o očkování Sputnikem v Česku před doporučením této vakcíny Evropskou lékovou agenturou (EMA) a následnou autorizací Evropskou komisí neuvažuje.

„My určitě budeme čekat na schválení,“ řekl premiér a dodal, že je dobře, že ruská strana už o toto schválení požádala.

Totéž tvrdil už včera Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF – tento fond je zodpovědný za financování vývoje vakcíny). Žádost o registraci vakcíny podal ruský výrobce údajně už 29. ledna. Dmitrijev zároveň oznámil, že EMA fondu potvrdila přijetí žádosti o registraci.

Sama šéfka EMA, Emer Cookeová, ale tuto informaci právě 29. ledna vyvrátila a v podobném duchu poslali tiskoví mluvčí EMA minulý týden novinářům e-mail s tím, že až se situace změní, všichni budou ihned informováni. Výrobce Sputniku navíc údajně ještě nepožádal ani o takzvané průběžné hodnocení, které samotné žádosti o autorizaci předchází. Právě v průběžném hodnocení by se měla EMA zabývat kontrolou dat, která musí výrobce vakcíny vždy dodat.

 

Z tiskového oddělení EMA dnes redakci Deníku N přišlo jasné oznámení, že Evropská léková agentura dosud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Balkán

Covid-19

Očkování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější