Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testování ze slin či kloktáním se rozjíždí jen zvolna. Je přitom podobně přesné a méně nepříjemné

Laboratoře Agellab začaly 25. ledna 2021 v Ostravě testovat covid-19 také ze vzorku slin. Foto: ČTK
Laboratoře Agellab začaly 25. ledna 2021 v Ostravě testovat covid-19 také ze vzorku slin. Foto: ČTK

České firmy vyvinuly způsoby, jak provést PCR test na koronavirus pomocí odběru ze slin bez nutnosti výtěru z nosohltanu. Podle předběžných výsledků jsou podobně spolehlivé jako stěry z nosohltanu, do praxe se ale dostávají zvolna. Začínají je využívat některé soukromé laboratoře, zatím pouze v Praze a Moravskoslezském kraji. Stát jednotnou strategii teprve chystá.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdo přijde k odběru na PCR test do nemocnice v ostravských Vítkovicích nebo třeba do pražské Revoluční ulice, může si vybrat ze dvou možností: buď si nechá provést klasický stěr ze zadní stěny nosohltanu, nebo bezbolestně odevzdá své sliny do malé odběrné lahvičky.

Pro laboratoř, která vzorky vyhodnotí, má obojí stejnou výpovědní hodnotu. V některých případech se dokonce ukazuje, že sliny přítomnost koronaviru odhalí, zatímco stěr z nosohltanu ne.

Testování na koronavirus pomocí slin se v Česku začíná rozjíždět, oproti původním očekáváním výrobců však zatím zvolna. Tento způsob získávání vzorků zatím postupně zavádějí jen dvě laboratoře – Agel v Moravskoslezském kraji a Prevedig, která působí v Praze a okolí.

Další se však zřejmě přidají. Jde o ty, které doposud využívaly testovací technologie

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější