Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš zatím hlasy nesehnal. Vysvětlujeme, co může vláda nařídit i bez nouzového stavu

Andrej Babiš, Jan Blatný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš, Jan Blatný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vláda nemá dostatek hlasů pro prodloužení nouzového stavu, řada jejích opatření tak může být v ohrožení. Kabinet ale má jiné možnosti, jak některé restrikce nadále udržet.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od 5. října. Tehdy jej kabinet Andreje Babiše (ANO) vyhlásil kvůli nastupující druhé vlně pandemie. Až dosud koalice ANO a ČSSD nouzový stav prodlužovala díky hlasům komunistů.

Poslanci KSČM však tentokrát vládu podpořit odmítají, premiérovi se navíc nepodařilo přesvědčit ani opoziční strany, a tak pro pokračování nouzového stavu nemá dost hlasů. Babiš den před klíčovým hlasováním odletěl na návštěvu do Srbska, kde chtěl řešit možné využití vakcíny Sputnik V.

Vzhledem k této situaci už ministři dostali za úkol zjistit, jak by bylo možné situaci kolem pandemie řešit i bez opory v tomto mimořádném zákonném zmocnění. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že během čtvrtka kabinet projedná možná cílená opatření pro Karlovarský a Královéhradecký kraj, kde je nyní epidemická situace nejhorší.

Jednotliví ministři varovali, že po vypnutí nouzového stavu hrozí katastrofa a nebude možné udržet významné pilíře řešení epidemie. Například podle Hamáčka by situace byla natolik vážná, že jednou z možností by mohlo být i opětovné vyhlášení nouzového stavu poté, co poslanci prodloužení neschválí.

Podle ústavního právníka Jana Kysely by ale šlo o obcházení ústavy. „Myšlenku, že by vláda vyhlásila nouzový stav bezprostředně znovu, je třeba odmítnout. Bourá konstrukci vztahů mezi vládou a Sněmovnou. Situace se musí nějak vyřešit a jste toho schopen uvnitř ústavního systému, jen ji řešit nechcete. Nyní se mi nezdá vůbec důvodné, abyste ústavní konstrukci obcházel, podrýval, porušoval a zpochybňoval, protože to není mezní situace. Vy jste mohl a můžete leccos udělat, akorát to z nějakého důvodu neděláte,“ říká pro Deník N Kysela.

Vládní možnosti

Aktuálně vyhlášený nouzový stav a na něj navázaná opatření budou trvat, pokud Sněmovna nekývne na další prodloužení, do nedělních 23:59. I kdyby tedy Babišův kabinet ve Sněmovně neuspěl, měl by časový prostor na tento svůj neúspěch reagovat.

Vicepremiér Hamáček řekl ČTK, že by vláda mohla maximum možných restrikcí, které jsou nyní v režimu krizového zákona, vyhlásit podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

V rámci krizového zákona vyhlašuje krizová opatření celá vláda, a to v době platnosti nouzového stavu. Zákon o ochraně veřejného zdraví dává pravomoc vyhlašovat některá opatření ministerstvu zdravotnictví.

Zákon o ochraně veřejného zdraví by dal ministrovi zdravotnictví užší manévrovací prostor, než jaký má nyní vláda, jeho možnosti by přesto nebyly zcela zanedbatelné. Bylo by například možné omezit provoz škol, restaurací, zařízení sociální péče nebo nemocnic, stejně jako zavést opatření na hranicích kvůli ochraně před zavlečením viru do Česka z ciziny.

Vláda ostatně už dříve řešila, jaká opatření by mohla udržovat i bez nouzového stavu. Řeší to třeba dokument, který ministerstvo zdravotnictví přineslo 17. prosince na jednání vlády, kde se prodloužení nouzového stavu projednávalo.

Ministerský materiál, který má Deník N k dispozici, rozděluje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Sněmovna

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější