Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Násilí ve videohrách pro mě není téma. Hraní je ventil, říká terapeut

GTA? Dobrý ventil, říká psycholog. Foto: Microsoft Xbox
GTA? Dobrý ventil, říká psycholog. Foto: Microsoft Xbox

Kognitivně behaviorální terapeut Julius Bittmann videohry rozhodně nevidí jako ztrátu času. Dají se podle něj využít při motivaci, ventilaci stresu, ale také při začleňování do školního kolektivu. Coby vedoucí krajské pobočky Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) doporučuje hraní svým klientům – dětem, náctiletým i dospělým s poruchami autistického spektra.

Jak na váš obor dolehla pandemie?

Poměrně výrazně. S tím, že ten druhý lockdown, od listopadu, má výrazně větší následky než ten jarní. Na jaře byla většina dětí nadšená, že nemusí do školy. Byla tam silná úleva a byl i klid, co se úzkostí týče. Druhý lockdown hodně dopadá především na středoškoláky, kterým dochází motivace ke studiu. Mám patnáct klientů, kteří uvažují o ukončení středoškolského studia, protože se jim naprosto rozpadla struktura. Nejsou schopni si ji nastavit sami. Navíc je tam obrovský pocit přetížení, když se jim sejdou úkoly a oni si neumí nastavit priority. Mají pocit, že jsou zavaleni množstvím informací a požadavků, které není v jejich silách zvládnout. Není to přitom tím, že by na to neměli hlavou, intelektově, ale čistě jelikož jsou doma a doma to najednou nejde. To je mi strašně líto. Měl jsem tu před vámi klienta, který je na oboru mechatronika v Liberci. V předchozím ročníku měl dvojky a teď zvažuje přechod na truhláře, protože není schopný dělat úkoly a učit se. Je mi to líto a hrozně mě to štve.

Zmiňujete, že fyzicky přišel sem, tedy do prostor NAUTIS v Jablonci nad Nisou. Funguje vůbec online terapie?

Samozřejmě. Já občas slyším, že to nemůže nahradit lidský kontakt, ale mně online vyhovuje. Kluci a holky, co jsou odsud, normálně přijedou, ale třeba dnes od osmi od rána jsem si volal s klukem

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Rozhovory

Videohry

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější