Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uzdravený Metnar válčí s půlmiliardovou pokutou. Takhle bychom nekoupili nic, rozčilil se

Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr obrany Lubomír Metnar. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr obrany Lubomír Metnar dorazil po uzdravení z nákazy koronavirem na ranní jednání sněmovního výboru pro obranu v nezvykle bojovné náladě. Důvodem byla 550milionová pokuta, kterou jeho resortu uložil antimonopolní úřad kvůli nákupu vojenských vrtulníků. Metnar pokutu rezolutně odmítl, hodlá se soudit.

Jednání sněmovního výboru pro obranu bývá mnohdy zajímavé i tím, jaký tón volí jeho šéfka Jana Černochová z opoziční ODS a jaký ministr Lubomír Metnar (za ANO) – a jaká „dělostřelecká příprava“ v podobě tiskových zpráv mu předchází.

Tentokrát dala Černochová předem najevo, že Metnara nebude na výboru šetřit. Jednání svolala na sedmou hodinu ráno se slovy o „fatálním pochybení“ a „obrovském selhání“ ministerstva obrany. Vyvození důsledků žádala jak po ministrovi, tak po jeho šéfovi Andreji Babišovi. Na výboru ale úvodem nasadila smířlivý tón s poznámkou, že zadávání zakázek mají těžké všichni.

A Metnar manévrovací prostor, který mu Černochová poskytla, rád využil. Tak ostře, jak dnes vystoupil před poslanci (sněmovna jednání streamovala), se veřejně nevyjadřuje prakticky nikdy.

Metnarovi vadí, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil jeho resortu pokutu 550 milionů korun za nákup vojenských vrtulníků z USA, aniž ministerstvo předem vypořádalo námitky, které k tendru měla italská společnost Leonardo. Ta o zakázku za miliardy usilovala s vlastními helikoptérami.

Ministr uvedl, že italské vrtulníky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější