Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zákon psal sám život a starostové z vyloučených lokalit.“ Sněmovna bude řešit, zda chudí za přestupek přijdou o dávky

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanci budou tento týden ve druhém čtení pravděpodobně projednávat kontroverzní návrh, který má zpřísnit vyplácení dávek pro chudé lidi. Zatímco zákonodárci z ODS říkají, že novela má sloužit k výchově chudých lidí, sociální organizace i experti varují, že nové úpravy povedou k větší chudobě, kriminalitě a způsobí státu další náklady.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podle novely by obce mohly sáhnout lidem na dávky na živobytí a na bydlení, které byly až dosud tabu. Pokud člověk pobírající dávky spáchá přestupek a nezaplatí pokutu, obec by ji mohla strhnout právě z dávek. Stejně tak jestliže rodiče nebudou posílat děti do školy, hrozí jim pokuta pět tisíc korun, kterou opět bude možné strhnout z dávek.

První návrh novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, jejímž zpravodajem je Jan Bauer z ODS, projednávala Sněmovna poprvé už před dvěma lety. Poslanci napříč stranami sice neměli nic proti větší restrikci lidí pobírajících dávky, sociální výbor ale návrh kompletně přepracoval a částečně zmírnil.

Bauer se od začátku netajil tím, že nový návrh nemá chudým lidem pomoct, ale spíš před nimi ochránit obce a „slušné“ spoluobčany.

„Zákon psal sám život a starostové z vyloučených lokalit. Není to řešení pomoci chudým lidem, ale aby se lidé, kteří pobírají sociální dávky a většina společnosti se na ně skládá, chovali slušně. Aby dostali šanci si uvědomit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější