Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Devatero zbraní lidstva: přehled nejnadějnějších vakcín proti covidu

Vakcína společností Pfizer/BioNTech. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vakcína společností Pfizer/BioNTech. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Fantastický vědecký úspěch, logistická noční můra, zdroj síly v mezinárodních jednáních, nejistá zbraň proti příliš proměnlivému viru. Tím vším jsou koronavirové vakcíny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

(Aktualizováno 11. 2.) V různých fázích vývoje se dnes celosvětově nachází ke stovce vakcín. O mnoha z nich se širší veřejnost nikdy nedozví, protože neprojdou klinickými testy a budou odepsány jako neúspěšný projekt. Naopak ty nejúspěšnější poutají pozornost celého světa. Právem, vždyť představují naději na návrat k normálnímu životu. Naději hlavní a skoro jedinou, protože vývoj specifických léků na covid se ukazuje být mnohem tvrdším oříškem než vytvoření vakcíny – což je nemilé překvapení.

Vakcíny můžeme klasifikovat podle mnoha hledisek. Můžeme posuzovat jejich účinnost, použitou technologii, cenu, a dokonce i geopolitické aspekty. Nejzásadnější je však dnes dělení na ty, které jsou k dispozici, a na ty, které nejsou.

Z tohoto pohledu je situace poměrně přehledná. U nás v Evropské unii a tedy také v Česku jsou k použití schváleny zatím tři vakcíny: AstraZeneca, BioNTech/Pfizer (neboli Comirnaty) a Moderna. Všemi třemi se již v Česku očkuje. Což je vlastně zázrak.

Mimo Evropu jsou v použití tři jiné důležité vakcíny; jednou z nich je ruský Sputnik V, dvě další jsou čínské. Spolu s trojicí dalších západních vakcín, jež by se měla dočkat schválení již brzy (CureVac, Novavax a Johnson & Johnson), tvoří velkou devítku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější