Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Rusko raketovou smlouvu nedodržuje, USA ji vypovídají. Zaorálek velí k odchodu z Afghánistánu

Most spojující Hongkong s pevninou, impozantní stavba dokončená loni. Foto: Bobby Yip, Reuters
Most spojující Hongkong s pevninou, impozantní stavba dokončená loni. Foto: Bobby Yip, Reuters

USA vypoví Rusku smlouvu o likvidaci raket středního doletu. Putin vyzval Trumpa k osobní schůzce, ale zrušení smlouvy je patrně po chuti oběma supervelmocím, Evropě však ne. Pevninskou Čínu spojil grandiózní most s Hongkongem, má tam vzniknout nové a lepší Silicon Valley. Čeští vojáci jsou podle bývalého ministra zahraničí Zaorálka v Afghánistánu nevítanými a zbytečnými okupanty.

Úterý: vybral a komentuje Petr Koubský.

USA se chystají vypovědět smlouvu o likvidaci raket středního doletu INF, kterou v roce 1987 podepsali Gorbačov a Reagan. Rusko tradičně tuto dohodu vnímá jako symbol (a jednu z příčin) porážky ve studené válce, takže Trumpův krok spíše vítá. Kromě toho se již delší dobu smlouvou v praxi neřídí. V Americe je hlavním strůjcem výpovědi dohody John Bolton, prezidentův poradce pro národní bezpečnost. Zrušení smlouvy zřejmě povede k intenzivnějšímu zbrojení na obou stranách a k obnovení nepříjemné situace z dob studené války, kdy klíčovým bojištěm měla být Evropa. Putin již vyzval Trumpa k osobnímu setkání. Podrobně referuje Petra Procházková.

Nejdelší silniční most světa dnes propojil Hongkong s Macaem a pevninskou Čínou. Není jen dopravní stavbou a technickým zázrakem, ale také vyjádřením snahy čínského vedení vytvořit „Oblast velké zátoky“, čínskou odpověď na Silicon Valley a San Francisco Bay Area. Samozřejmě to má být odpověď větší, lepší a modernější, popisuje v textu Magdalena Slezáková.

Kdo bude předsedou KDU-ČSL po Pavlu Bělobrádkovi, který po osmi letech končí, jak nám řekl v rozhovoru před několika dny? Kandidovat patrně budou poslanci Marek Výborný, Marian Jurečka a Jan Bartošek, těžkou vahou by mohl být senátor Jiří Čunek, který se však zatím nevyjádřil. Téma sleduje Barbora Janáková.

Čeští vojáci jsou v Afghánistánu vnímáni jako okupanti, vyřizují si tam účty a měli by se urychleně stáhnout – to říká bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro Deník N. Přítomnost sil NATO v Afghánistánu podle něj není k ničemu dobrá, jen udržuje u moci „malou slupku zkorumpovaných politiků“. Ptal se Lukáš Prchal.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) prosazuje přísnější pravidla oddlužení, než jaká navrhl bývalý ministr spravedlnosti (též ANO) Robert Pelikán. Rozdíl je mimo jiné v tom, že dlužník musí od samého začátku osobního bankrotu platit aspoň malou částku jak věřitelům, tak insolvenčnímu správci. Nacher v rozhovoru Petra Kučery říká, že takový systém považuje za vyváženější a férovější vůči všem.

Pochod lidí, kteří se snaží z Hondurasu a Guatemaly přes Mexiko demonstrativně dojít do USA, je stále mohutnější. Počet účastníků se odhaduje na 7 až 14 tisíc, stále se přidávají další. Čeká je ještě 1 600 km. Podle prezidenta Trumpa jde o politickou provokaci organizovanou z USA, která má poškodit Republikánskou stranu v blížících se volbách do Kongresu, referuje z Ameriky Jana Ciglerová.

V pátek přijede do Prahy Angela Merkelová, hlavně kvůli svému někdejšímu učiteli Rudolfu Zahradníkovi. Bývalý předseda Akademie věd ČR slaví devadesáté narozeniny. Návštěva bude mít i oficiální část, Merkelová se sejde s premiérem Babišem, píše Lukáš Prchal.

Co všechno se ještě stalo

Evropská komise poprvé v historii odmítla návrh rozpočtu členské země. Italský rozpočet pro rok 2019 počítal se schodkem 2,4 procenta, ačkoliv je země v dluzích. Řím má tři týdny na vypracování nového návrhu.

Ruth Itzhakiová, emeritní profesorka Manchesterské univerzity, tvrdí, že její výzkum by mohl vést k léčbě Alzheimerovy choroby na základě souvislosti s virem, který působí běžné opary. Proti Alzheimerovi by se prý dokonce dalo očkovat. Na místě je veliká opatrnost, léčba Alzheimerovy choroby odolává soustředěnému a výtečně financovanému výzkumu (velký zájem farmaceutických firem) již několik desetiletí.

Kteří vysoce postavení muži přišli o práci v rámci kampaně #metoo a kdo je nahradil – skvěle zpracovaná infografika The New York Times. Někteří z nich neměli problém najít si významné postavení jinde. Týž deník také přináší dobrovolně zaslané zpovědi a omluvy mužů, kteří se dopustili v mládí (věkové rozpětí se pohybuje od 15 do 21 let) sexuálně nevhodného chování vůči svým partnerkám. („Líbal jsem ji na zadním sedadle. Strnule seděla. Očividně se nechtěla líbat. Zkoušel jsem to znovu a znovu. Neřekla ne, neřekla přestaň. Jen tam seděla. Dodnes na to myslím se studem a lítostí. (…) Je mi skoro 82 let. Měl jsem přestat. A určitě jsem se měl omluvit.“)

Dopravní situace v Praze začíná připomínat cvičení civilní obrany – od půlnoci je neplánovaně mimo provoz další důležitá tramvajová trasa.

Co dlouhodobě sledujeme

Supermicro: Apple a Amazon se tvrdě brání nařčení, že v jejich datacentrech jsou počítače obsahující špionážní čínské čipy. Tak to napsal Bloomberg podle anonymního zdroje. Svou verzi zatím novináři hájí.

Chášukdží: Na zahradě domu saúdského generálního konzula v Istanbulu se našly ostatky zavražděného novináře, vyšetřování vedené tureckými orgány pokračuje.

Inspirace a kuriozity

Aukční síň Christie’s bude poprvé dražit obrazy vytvořené umělou inteligencí. (Umění je to, o čem přesvědčíte jiné, že je to umění.)

Jak skončí vesmír. (Lidstvo si s tím žádnou starost dělat nemusí, spolehlivě vyhyne mnohem dřív.)

Finalisté soutěže o nejlepší optickou iluzi roku. (Zkuste Who’s Chasing Whom.)

Nejstarší organismus světa, háj topolu osikovitého v Utahu, zvolna umírá. Má smysl o něm mluvit jako o organismu, protože všech 47 tisíc stromů je geneticky totožných, vzniklých pučením z jediného jedince.

Co zajímavého vychází

Neal Stephenson rád píše tlusté knihy. Jeho sci-fi sága Seveneves je sice objemná, ale jednosvazková, takže patří spíš mezi jeho střední díla. Tři roky po americkém vydání nyní vychází česky jako Sedmeroev. Úvodní část děje se dá zhruba shrnout slovy: Nejdřív vybuchl Měsíc a pak už to bylo jen horší. Další části prozrazovat nebudu.

Pod skvělým názvem Tweety 1956 – 1963 vycházejí deníky básnířky Věry Jirousové.

Velmi svérázná kniha autorské trojice Joshua Foer, Ella Mortonová a Dylan Thuras se jmenuje Atlas Obscura a její podtitul je dostatečným doporučením: Fascinující průvodce kuriózními místy světa. Všechna sice asi neuznáme za úplně kuriózní – třeba sedleckou kostnici –, ale pro cestování prstem po mapě za deštivého podzimního večera by to mohlo být téměř ideální čtení.

Albatros vydal knížku, která vypadá jako dětská, ale není. Jmenuje se Evropa, náš domov, jsou pod ní podepsání Václav Cílek, Jan Sokol a ilustrátorka Zdenka Sůvová a je to velmi pěkný obrazový průvodce dějinami evropské přírody a civilizace, pěkně už od starohor. Vlastně to může být i dětská kniha, jen potřebuje rodiče, kteří ji použijí jako pomůcku a budou vysvětlovat a vyprávět. S potěšením lze kvitovat, že Cílek ponechal stranou své katastrofické vize a ozbrojené myslivce a píše zas tak rozumně a poutavě, jak jsme na to u něj bývali zvyklí.

Citát pro dnešní den

„Mír není nepřítomností konfliktu. Je to schopnost zvládnout konflikt bez násilí.“ – Ronald Reagan

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější