Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Návrat do škol má začít od března. Popisujeme, jak by se měli žáci testovat

Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK
Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK

Někteří další žáci by se mohli vrátit do škol už počátkem března, podmínkou by však mělo být pravidelné testování, jehož pravidla nyní připraví Ústřední krizový štáb spolu s jednotlivými resorty. Zatímco studenti posledních ročníků středních škol by měli být testováni metodou PCR, pro žáky základních škol vláda zatím počítá pouze s antigenními testy. V obou případech by ale mělo jít o bezbolestné, neinvazivní odběry.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Pokud to situace dovolí, někdy od začátku března by se naše školy mohly začít znovu otvírat,“ řekl místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ideální by podle něj byl 1. březen. Za prioritu považuje návrat studentů posledních ročníků středních škol, potom by se měly postupně vracet i další ročníky. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády doplnil, že by se co nejdříve měli vracet i žáci devátých ročníků základních škol.

Ministerstvo školství už připravilo první návrh strategie návratu do škol, o kterém by podle Hamáčka už ve středu měl jednat Ústřední krizový štáb s ostatními resorty. Klíčovou částí této strategie má být právě pravidelné testování, které je podle Blatného přímo podmínkou pro návrat žáků.

první fázi by se mělo jednat především o PCR testy, kterými by měli být testováni jak žáci a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější