Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polovina vzorků v laboratořích v Praze, Brně a Plzni už je „britských“. Nová mutace v Česku převládne v řádu týdnů

Ilustrační foto: Daily Vox
Ilustrační foto: Daily Vox

V Česku se zatím britská mutace systematicky nesleduje. Předběžné výsledky z laboratoří podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška ukazují, že nakažlivější, britská varianta se prokázala ve zhruba deseti procentech dosud analyzovaných vzorků. Jak ukazují aktuální data přímo z laboratoří, některé regiony hlásí podíl ještě vyšší. Například laboratoře fakultních nemocnic v Plzni, Praze a Brně odhalily u poloviny pozitivních vzorků britskou mutaci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco v Německu se systematicky sleduje, jak se v zemi šíří mutace koronaviru, Česko takový promyšlený postup nemá. Západní soused analyzuje zhruba deset procent vzorků, které se běžně odebírají lidem v rámci testů na koronavirus, Česko se zatím spoléhá na to, že zhruba čtvrtina laboratoří – většinou těch větších – používá testovací PCR sady, u nichž se na přelomu roku zjistilo, že dokážou kromě pozitivity či negativity ukázat s velmi vysokou pravděpodobností také na britskou mutaci.

Stoprocentní potvrzení ale poskytuje pouze takzvaná sekvenace – přečtení genetického kódu viru. A ta se provádí zatím jen ve dvou laboratořích. Jak ale minulý týden upozornil Deník N, vědci nabídli své kapacity a propracovanější systém se nyní připravuje.

Veřejnost tak zatím může vycházet pouze z kusých informací: šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek se na páteční přehledové tiskové konferenci například nechal slyšet, že nakažlivější britská varianta se podle předběžných údajů prokázala ve zhruba deseti procentech dosud analyzovaných vzorků.

Aktuální čísla z laboratoří přitom napovídají, že v některých místech už začíná tato varianta převládat. Potíž je však v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější