Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obelhávat lze voliče, ne virus. Pro ministry Babišovy vlády se v covidové strategii stala lež normou

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Komentář Jana Wirnitzera: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se omluvila za výrok, podle kterého ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid. Způsob, jímž se pokusila z netaktního a nesmyslného přirovnání vybruslit, poukázal na zakletí, v jehož moci jako by česká vláda stále marně tápala, kudy z epidemie ven.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Četli jsme ten výrok asi všichni a všude. V nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima ministryně řekla: „Covid je ta nemoc, která zastavila… a rok už kvůli ní prostě nefungujeme. Celá země stojí, celá ekonomika má problémy, ani druhá světová válka nezpůsobila takové potíže jako covid.“

Jana Maláčová nebyla první a nejspíš ani poslední z politiků, kteří za covidové epidemie použili válečnou metaforu, ostatně i její stranický šéf Jan Hamáček soudí, že „proti vakcínám byl projekt Manhattan hračka“ a že neprodloužení nouzového stavu by bylo jako rozpuštění RAF během bitvy o Británii.

Problém je, co u ministryně přišlo potom. A větší problém je, že u této vlády jde o opakovaný vzorec.

„Děti chodily do školy“, snažila se ministryně hájit ještě v diskusním pořadu. „Můj výrok v Partii mířil k zavřeným školám,“ trvala na svém na Twitteru. Teprve pak se částečně omluvila.

Dá se to samozřejmě lehce vyvrátit z historického pohledu: mnohé děti místo školy šly tak nanejvýš do transportu, vysoké školy nacisté zavřeli, studentské vůdce zastřelili a ze zbytku školství udělali na šest let ideologickou masírku s cílem odepřít českému obyvatelstvu vzdělání kromě toho nezbytného pro službu Říši.

Dá se podotknout, že paní Maláčová je ministryní české vlády, která měla už rok na to, aby dokázala výuku aspoň částečně přijatelně zajistit. Té vlády, jejíž předseda spílal novinářům, že druhá vlna viru nebude a ať nestraší.

A lze si také pustit slova ministryně Maláčové ze záznamu. Výrok vůbec nepronesla v kontextu školství. Výrok nepronesla v žádném kontextu, a kdyby kontextem bylo předchozí téma debaty, byla by jím ekonomika.

Jinými slovy, krátce a stručně: paní ministryně lhala.

Lhala i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

TOP

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější