Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

USA otáčejí volantem: Biden podporuje elektrická auta, jeho vláda prý v jiných jezdit nebude

Joe Biden v prezidentském voze těsně po inauguraci. Prvním krokem v Bílém domě byl podpis k přihlášení USA k Pařížské dohodě. Foto: Ana Chamorrová, Bílý dům
Joe Biden v prezidentském voze těsně po inauguraci. Prvním krokem v Bílém domě byl podpis k přihlášení USA k Pařížské dohodě. Foto: Ana Chamorrová, Bílý dům

Zatím žádný prezident si v ochraně životního prostředí nevytyčil tak ambiciózní cíle jako Joe Biden. Otázka je, jestli není pozdě.

Pokud se splní, co si Joe Biden předsevzal, budou americké domácnosti v roce 2035 fungovat výrazně jinak než dnes. Všechny přístroje budou podle něj poháněny na elektřinu z větru nebo ze slunce a auta na benzin nebo naftu budou nanejvýše v muzeích.

Tempo nárůstu škodlivých emisí je nyní tak vysoké, že teplota na Zemi kvůli němu podle OSN míří k vzestupu o tři stupně Celsia. To by mělo pro Zemi katastrofální dopady v podobě většího výskytu požárů vegetace, hurikánů a zvýšené hladiny moří, a proto se země světa dohodly v rámci Pařížské úmluvy, že je sníží pod 2 °C a mířit budou na ještě méně: 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Z druhého největšího znečišťovatele světovým tahounem

Trumpova vláda sice od Pařížské úmluvy ustoupila, ale Biden ještě v den inaugurace Spojené státy k mezinárodnímu závazku vrátil. A nejen to.

Když Biden vládu nad USA přebíral, patřily k zemím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Joe Biden

Klimatická krize

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější