Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výrazné osobnosti nepotřebujeme, říká Bartoš o eurovolbách. Rozhádaným členům vzkázal, ať se uklidní

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kdo povede Piráty do voleb do Evropského parlamentu? Kromě favorita Mikuláše Peksy má o pozici zájem ještě dalších pět osobností. O jejich osudu rozhodnou delegáti o víkendu v Táboře, kde se uskuteční celostátní fórum strany. Otázkou do květnových evropských voleb zůstává nejen lídr, ale také možný povolební vývoj. Jednou z možností je, že by jejich europoslanci skončili ve frakci ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu), kde je nyní hnutí ANO.

„Z frakcí se nabízí ALDE, což nám však komplikuje vládní hnutí ANO, jež tam má své zástupce. Je třeba říci, že ANO nereprezentuje středové myšlenky,“ řekl Deníku N předseda strany Ivan Bartoš. „Další možností jsou Zelení–EFA, protože i zelené strany jsou liberální. Ve světě není zelená politika a priori levicová, od toho jsou v Evropě jiné strany. Třetí možností je, že by tady mohl vzniknout nový blok. Nemám na mysli čistě pirátskou frakci, ale dají se hledat směry, které budou Pirátům nejbližší,“ doplnil Bartoš.

Právě evropské volby budou hlavním tématem víkendového celostátního fóra, v rámci kterého bude strana vybírat své lidi do čela evropské kandidátky. Bartoš nechtěl před volbou nikoho z kandidátů podpořit, protože chce nechat nezávislé rozhodnutí na stranickém hlasování. Přesto připouští, že v nabídce není žádná silná osobnost. Ale podle něj to nevadí.

„Nemyslím si, že za Piráty máme mezi kandidáty výrazné osoby. Ty máme alokované v politice komunální nebo sněmovní. A nemyslím si, že je to potřeba, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější