Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcína AstraZeneca půjde zatím jen do tří krajů. Někde ji dostanou senioři, jinde zdravotníci

Foto: Pavel Polák, Deník N
Foto: Pavel Polák, Deník N

Do nemocnic míří první vakcíny od firmy AstraZeneca. Zatím tato očkovací látka půjde pouze do Středočeského a Královéhradeckého kraje a na Vysočinu. Ministerstvo zdravotnictví je vybralo proto, že mají nejvíce registrovaných seniorů nad osmdesát let, kteří čekají na termín. Někde počítají s tím, že s očkováním pomohou praktičtí lékaři.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do Česka dorazilo o víkendu celkem 20 tisíc dávek očkovací látky od britsko-švédské firmy AstraZeneca. V pondělí ráno ji po zasněžených a zledovatělých silnicích z centrálního skladu v Říčanech u Prahy začala rozvážet distributorská firma Avenier. Cílové stanice jsou tři – Kolín, Hradec Králové a Jihlava.

„Vakcíny od AstraZeneca budou distribuovány do Středočeského a Královéhradeckého kraje a na Vysočinu. Uvedené kraje byly zvoleny s ohledem na to, že mají největší poměr čekajících na očkování, tedy těch, kteří jsou registrováni, ale nemají ještě stanoven konkrétní termín, přepočítáno samozřejmě na počet obyvatel kraje,“ potvrdila Deníku N mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Nové termíny pro seniory

Nejvíce vakcín z této dávky dostane

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější