Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepomohou ani roušky. Systém vás vždy najde. Oči prozradí váš vztah ke Kremlu i ke koronaviru

Původně měl "systém" sloužit lidem. Teď ho stát používá proti nim. Foto: Pixabay
Původně měl „systém“ sloužit lidem. Teď ho stát používá proti nim. Foto: Pixabay

Jdete po moskevské ulici. Máte pocit, že vás někdo pozoruje. Že vám někdo vidí když ne do žaludku, tak alespoň do duše. Chytrá Moskva měla zabránit dopravnímu kolapsu, teď pomáhá vyhledávat „nepřátele režimu“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

31. leden byl pro Moskvu i celé Rusko den výjimečný. I pro Olgu. Moskvanku od narození. Ve stanici metra Buninskaja nastoupila do vagonu a nechala se přiblížit k centru. Než si ale stačila sednout, přistoupili k ní policisté. Ne, nic neprovedla, ani nejela načerno. Ale poznal ji „systém“. Neviditelný „dohlížitel“, který se nemýlí a nelze ho uplatit.

Stačí oči, kus nosu a čelo

Policisté Olze vysvětlili, že byla systémem skenování obličejů vyhodnocena jako osoba, na kterou existuje záznam.

Zvláštní, pomyslela si. Nedivila se tomu, že na ni je někde uložena nějaká složka – tak jako dnes i jindy se zúčastňovala protestních akcí, i když nikdy nebyla zadržena ani pokutována. Co ale nečekala, je schopnost „systému“ poznat obličej přes roušku, kterou si Olga chránila ústa i nos proti koronaviru.

Jak se ukazuje, k identifikaci „podezřelého“ stačí jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Rusko

Technologie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější