Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miroslav Donutil slaví 70 let. Co si o tom asi myslí?

Všichni Miroslava Donutila znají jako zábavného historkáře. Jaký je doopravdy? Foto: Česká televize
Všichni Miroslava Donutila znají jako zábavného historkáře. Jaký je doopravdy? Foto: Česká televize

Patří mezi nejznámější a nejpopulárnější české herce, kteří nám toho o sobě nejvíc řekli. Přesto o něm jako o člověku prakticky nic nevíme. Miroslav Donutil dostal jako dárek od České televize dokument Pan herec, který jen stvrzuje, že čím víc toho o něm slyšíme, tím nedostupnější a vzdálenější nám je.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pan herec svým urputným stvrzením kultu Miroslava Donutila působil až absurdně. Oslavenec v něm vypráví životopisné historky svému synovi Martinovi stejným tónem a se stejným bodrým odstupem, jako to dělá v televizních estrádách. Vzniká paradoxní dojem až nelidské vzdálenosti mezi jím a jeho potomkem (nemluvě námi), který zde plní roli poslušného publika a s tichou bázní obdivuje slavná jména a vtipné anekdoty, k nimž se jeho otec nachomýtl.

Tento hodinový snímek samozřejmě není v žádné míře reprezentativní pro vztah obou Donutilů v jejich každodenním životě, jde prostě o velmi špatně aranžovanou zakázku, během níž jako by se nikdo ani na chvíli nezastavil a nezeptal: Působí ten člověk, kterého tu představujeme… jako člověk?

Pozdě, ale přece

Snímek režíroval Georgis Agathonikiadis, jenž stojí i za řadou skutečných Donutilových estrád. Není tedy divu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější