Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petr Koubský získal Cenu Ferdinanda Peroutky

„Za dlouhodobou činnost v oblasti popularizace vědy,“ stojí v odůvodnění ocenění prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky, kterou letos dostali redaktor Deníku N Petr Koubský a moderátor České televize Daniel Stach. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Za dlouhodobou činnost v oblasti popularizace vědy,“ stojí v odůvodnění ocenění prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky, kterou letos dostali redaktor Deníku N Petr Koubský a moderátor České televize Daniel Stach. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vedoucí vědecké rubriky Deníku N Petr Koubský se stal letošním laureátem Ceny Ferdinanda Peroutky. Spolu s ním ji získal redaktor České televize Daniel Stach.

„Oba laureáti za sebou mají dlouhodobou činnost v oblasti popularizace vědy. V posledních měsících odvádějí mimořádnou práci při seriózním informování o koronavirové pandemii i v ‚boji‘ proti fake news. Svět vědy, výzkumů a medicíny se tak stal pro mnohé z nás srozumitelnější,“ uvedla Společnost Ferdinanda Peroutky, která prestižní cenu uděluje už šestadvacet let.

Mezi redaktory Deníku N jsou vedle Petra Koubského dvě dřívější vítězky ceny: Petra Procházková a Renata Kalenská. „Je mi ctí navázat na tak skvělou tradici,“ reagoval na zprávu o udělení ceny Petr Koubský.

„Je hodně dobře, že Petra Koubského v této těžké době máme, my, naše zneklidněná veřejnost. On je a nadlouho zůstane měřítkem čisté a jasné řeči, ze které se v situaci všeobecné nejistoty, neklidu a paniky může stát jazyk, řeč, text politikum prvního řádu,“ napsal ve svém laudatiu k udělení ceny bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart.

Ocenil schopnost Petra Koubského analyzovat problém a srozumitelně obnažit jeho jádro, tlumočit mezi jednotlivými oblastmi vědění i mezi jednotlivými profesemi, mezi zasvěcenými a laiky. Vyzdvihl jeho sociální inteligenci a empatii pro ty, se kterými si člověk normálně nepovídá.

„Mluví a píše a využívá přitom všechny možnosti české řeči, našeho jazyka. Cizí slova pak jen, když jsou nezbytně nutná. Kdybych byl premiérem, Koubského bych si najal. Kdybych byl Koubským, najmout bych se nenechal. Polarita těchto dvou mužů charakterizuje tuto dobu a pevně věřím, že ji pomáhá léčit,“ uzavírá zdůvodnění ceny Petr Pithart.

Petr Koubský vede vědeckou rubriku Deníku N od jeho úplného začátku. V posledním roce píše jako autor především o pandemii covidu-19. V desítkách textů analyzoval nejnovější vědecké poznání o koronaviru, rozebíral reakci českého státu a soustavně upozorňoval na její nedostatky a na to, co kvůli nim české společnosti hrozí. Každý týden publikuje sadu grafů, které ukazují nejnovější vývoj epidemie v Česku a předvídají, kam se situace bude vyvíjet.

Pro předvánoční speciál Deníku N sepsal obsáhlou esej, ve které se ohlédl za svým ročním psaním o covidu a nabídl unikátní pohled na dosavadní poznání o pandemii i důsledky, které pro českou společnost i svět má.

Text, který vyšel pod titulkem „Můžeme si lehnout a rozplakat se. Lepší je ale vstát, číst a pochopit. Rok covidu očima Petra Koubského“ je se 103 tisíci znaků nejdelším článkem dosud publikovaným v Deníku N.

Dvaadvacátého prosince 2020 zaplnil celé rozšířené vydání Deníku N doplněné o ilustrace Petra Poláka. Jako dokument doby si tento speciál můžete objednat, a to když napíšete na e-mail: info@denikn.cz.

Petr Koubský se podílel na dvou knížkách, které vyšly v Edici N. Vědu podle abecedy sepsal jako autor, Živly české vědy připravil především jako editor. Obě knihy jsou k zakoupení v e-shopu Deníku N.

„Potkal jsem v životě málo lidí, kteří by toho věděli a uměli tolik, a přitom tak moc pochybovali o tom, co vědí a umějí. V novinářské profesi jde v téhle kombinaci o velmi vzácnou věc, a také proto mám radost, že se Petrovi dostalo ocenění od Společnosti Ferdinanda Peroutky,“ říká šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek.

Když se redakce o ceně pro Petra Koubského dozvěděla, společný chat zaplavily desítky vzkazů, v nichž kolegové Petrovi gratulovali a dělili se o svou radost. „Nevím, jestli tě to potěší, nebo znervózní, ale už asi před půl rokem jsem se rozhodl, že ohledně covidu nebudu věřit nikomu jinýmu. Je to ohromná úleva,“ napsal v chatu jeden z redaktorů.

„Myslím, že mě všichni znáte dost dobře na to, abyste mi věřili, že se z toho cítím v hrozných rozpacích. Mám svou práci rád, ale vnímám ji jako okrajovou ve srovnání s těmi, kdo dělají opravdovou žurnalistiku ve smyslu zjišťování nových věcí. Je to ocenění novin, tedy nás všech,“ odpověděl kolegům Petr Koubský.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější