Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak to vypadá, když vláda hodí občany přes palubu jen kvůli tomu, aby to do poslední chvíle vypadalo, že stát epidemii zvládá

Na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) čekalo 4. února 2021 dopoledne před chebskou nemocnicí asi padesát lidí, kteří protestovali proti tomu, že vláda nechce povolit převoz pacientů s covidem-19 do Německa, jež nabídlo Česku pomoc. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) čekalo 4. února 2021 dopoledne před chebskou nemocnicí asi padesát lidí, kteří protestovali proti tomu, že vláda nechce povolit převoz pacientů s covidem-19 do Německa, jež nabídlo Česku pomoc. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Jany Ustohalové: Vzkaz vlády Chebu je jasný: Radši vás necháme umřít doma, než abychom vám dovolili vyléčit se v Německu. Ministr Blatný měl před tamními zdravotníky pokleknout a omluvit se. Místo toho jim nabídl vrtulník a tři doktory navíc.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Postará se o vás i Česká republika, není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, Česká republika si váží každého života každého českého občana,“ prohlásil dnes dopoledne do mikrofonů před vchodem chebské nemocnice ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Těžko ovšem hledat slova, která by byla více v rozporu s místem a časem.

Teprve po měsíci, kdy na Chebsku umírá nejvíc lidí v Česku na tisíc obyvatel, kdy malá přeplněná nemocnice nezvládá každodenní nápor pacientů a personál upozorňuje, že už běžně musí pacienty třídit podle věku, se na místo vypravil někdo z vlády.

Představte si, že by během necelého roku vymřela obec jako Kyselka nebo Libá. Obě vesnice ležící v Karlovarském kraji mají asi devět set obyvatel, což je zhruba počet mrtvých vinou covidu-19 v regionu za poslední rok. V situaci, kdy umírá tolik lidí ve vzdáleném regionu, vzbudí to zájem odpovědného ministra až po několika týdnech.

Až dosud totiž úřady zdejší situaci zlehčovaly, ministr Blatný dokonce nejdříve oznámil, že do Chebu pošle kontrolu, jestli je tam opravdu situace tak dramatická, jak popisují místní.

To je naprostý výsměch vyčerpaným a frustrovaným sestrám a lékařům, kterým umírá několik lidí denně pod rukama, protože jim nemohou poskytnout veškerou dostupnou péči. Vědí přitom, že ti lidé by mohli žít.

O tom, nakolik

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Glosa

Zdravotnictví

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější