Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Postará se o vás Česko a tři internisté, slíbil v Chebu Blatný. „Německo je za rohem, vrtulníky létají na Moravu,“ diví se místní

Lidé čekali na spásné řešení ministra zdravotnictví. Zatím padly přísliby. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lidé čekali na spásné řešení ministra zdravotnictví. Zatím padly přísliby. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vyrazil do Chebu zhodnotit situaci. Z jednání nakonec vzešly sliby, které by těžce zkoušené nemocnici dlouhodobě na hraně kapacit mohly pomoci. Blatný se spolu se zástupci kraje a města shodli, že situace je kritická. Ale ne tak kritická, aby požádali o pomoc nedaleké Německo.

Ministr Jan Blatný (za ANO) dnes vyrazil na pomyslnou vizitu do Chebské nemocnice. Ta je jednou z nejvytíženějších v České republice a v posledních týdnech smutnou ukázkou toho, jak se český zdravotní systém v regionech dostává na hranu svých možností.

A právě jakési volání o pomoc, které v médiích rezonovalo především přes primáře Stanislava Adamce, nakonec vyslyšel i ministr. Jeho příchod tak před novou částí nemocnice očekávali nejen novináři, ale i obyvatelé Chebu a zdravotníci. Část z nich si odběhla z oddělení, jiní vykukovali ven z oken.

Všichni napjatě čekali, s jakým řešením ministr přijde. Řada tamních zdravotníků se netají tím, že situace přestává být zvladatelná jak pro nemocnici jako celek, tak pro ně samotné. „V posledních pěti týdnech máme pocit, že jsme zahnány do kouta a není z toho cesta ven,“ říká v hloučku postávající staniční sestra Václava Markgrafová.

Ta pracuje na stejném oddělení jako primář Adamec. Denně se stará o covidové pacienty. Celé směny v ochranných oblecích, často bez možnosti přestávek či odpočinku. „Bylo to složité na jaře, poslední týdny jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější