Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jste onkologický pacient? Zajímejte se o výživu!

Každý rok si 4. února připomínáme Světový den boje proti rakovině. V tomto období se zvlášť upozorňuje na to, jak předcházet nebo snížit riziko vzniku onkologických onemocnění. Zdravý životní styl a správná výživa jsou nejen tou nejlepší prevencí před onemocněním, ale mají nesmírný význam i v období léčby onkologického pacienta. Malnutrice je totiž pozorována u 1 ze 3 onkologických pacientů.

Podvýživu – malnutrici lze charakterizovat jako stav zhoršené výživy, kdy se organismu nedostává takové množství živin, aby naplnilo jeho potřeby. Vztah výživy a zdraví člověka je přitom zásadní, což potvrzují i ​​vědecké poznatky. Výživa ovlivňuje celkovou úroveň zdravotního stavu. Malnutrice však nemusí mít na svědomí jen hladovění či dlouhodobě nevhodné stravování (jednostranná, nevyvážená strava), často je problémem zejména u onkologických pacientů.

Roční přírůstek onkologických pacientů je vysoký

Ročně v České republice přibude 87 000 onkologických pacientů. MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA, vedoucí lékařka lůžkového oddělení Ústavu radiační onkologie 1.LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka potvrzuje, že mnozí z nich mají v průběhu choroby nedostatečný stav výživy. Malnutrice je pozorována u 1 ze 3 onkologických pacientů, a dokonce až u 80–90 % pacientů v pokročilém stádiu nádorového onemocnění. Jde o velmi závažný problém, protože podvýživa negativně ovlivňuje protinádorovou léčbu a celkový průběh nemoci.

Riziko malnutrice u onkologických pacientů

Podle výsledků průzkumu společnosti Nutricia na vzorku 2400 onkologických pacientů se 23 % z nich nachází ve středním až extrémním riziku podvýživy. „To znamená, že čtvrtina z nich potřebuje nutriční podporu,“ říká Ing. Jan Beran, předseda představenstva společnosti Nutricia. „V Nutricii díky vědeckému výzkumu orientovanému na potřeby pacientů přinášíme onkologickým pacientům přípravky s potřebným nutričním složením
v různých příchutích, které jim dodávají síly čelit onemocnění,“
dodává Jan Beran.

Nepodceňujte stav podvýživy

Špatný stav výživy, hubnutí a malnutrice mají za následek snížení kvality života, pokles vitálních funkcí, vyšší míru komplikací a horší odpověď na protinádorovou léčbu. Při malnutrici dochází ke ztrátám podkožního tuku, svalové hmoty a bílkovin, které jsou zásadním zdrojem energie pro tělo pacienta během onemocnění. To vše se podepisuje i pod poruchy imunitních, fyzických i mentálních funkcí. „Včasná nutriční intervence dokáže onkologickým pacientům nejen zlepšit stav jejich výživy a pomoci udržet jejich tělesnou hmotnost a zásoby bílkovin, ale zároveň jim umožní lépe tolerovat léčbu a zlepšuje kvalitu jejich života,“ hodnotí MUDr. Holečková. Součástí komplexní nutriční intervence je podle odbornice dodržování stravovacích pravidel a zásad prevence a léčby podvýživy a podávání speciálních, klinicky ověřených dietetických přípravků. Jde o potraviny pro zvláštní lékařské účely. U onkologického pacienta je třeba s nutriční intervencí začít včas čili ne až tehdy, když je už podvýživa u něj rozvinutá, ale v době, kdy mu teprve hrozí!

Přípravky enterální výživy pacientům pomáhají

Pokud se malnutrice neřeší, zvyšuje se riziko úmrtí (více než 20 % úmrtí onkologických pacientů přímo souvisí s podvýživou), nemocnost a riziko pooperačních komplikací, zvyšují se i náklady na léčbu, prodlužuje se délka hospitalizace, zhoršuje se kvalita života. Zvláště u seniorů hrozí i riziko pádů a ztráta samostatnosti.

Součástí komplexní nutriční intervence je podle odborníka dodržování stravovacích pravidel a zásad řešení podvýživy a podávání speciálních, klinicky ověřených dietetických přípravků. Obtíže s příjmem stravy zažívá i Denisa: „Při preventivní prohlídce mi byl ve věku 46 let diagnostikován zhoubný nádor. Chemoterapie je pro organismus velmi velkou zátěží a mnoho pacientů během léčby hubne. To je i můj obrovský problém. Člověku skoro
nic nechutná a nedokáže ani pořádně polykat. V takových chvílích nesmírně oceňuji tekutou stravu.“
Přípravky enterální výživy jsou dostupné ve formě nápojů s různými příchutěmi a popíjejí se pomalu po doušcích. Kromě bílkovin a energie obsahují všechny nezbytné živiny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Některé jsou obohaceny o vlákninu či omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Pokud není možné přijmout výživu popíjením, je možné enterální výživu podávat přímo do žaludku nebo tenkého střeva, případně do centrální žíly.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější