Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jste onkologický pacient? Zajímejte se o výživu!

Každý rok si 4. února připomínáme Světový den boje proti rakovině. V tomto období se zvlášť upozorňuje na to, jak předcházet nebo snížit riziko vzniku onkologických onemocnění. Zdravý životní styl a správná výživa jsou nejen tou nejlepší prevencí před onemocněním, ale mají nesmírný význam i v období léčby onkologického pacienta. Malnutrice je totiž pozorována u 1 ze 3 onkologických pacientů.

Podvýživu – malnutrici lze charakterizovat jako stav zhoršené výživy, kdy se organismu nedostává takové množství živin, aby naplnilo jeho potřeby. Vztah výživy a zdraví člověka je přitom zásadní, což potvrzují i ​​vědecké poznatky. Výživa ovlivňuje celkovou úroveň zdravotního stavu. Malnutrice však nemusí mít na svědomí jen hladovění či dlouhodobě nevhodné stravování (jednostranná, nevyvážená strava), často je problémem zejména u onkologických pacientů.

Roční přírůstek onkologických pacientů je vysoký

Ročně v České republice přibude 87 000 onkologických pacientů. MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA, vedoucí lékařka lůžkového oddělení Ústavu radiační onkologie 1.LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka potvrzuje, že mnozí z nich mají v průběhu choroby nedostatečný stav výživy. Malnutrice je pozorována u 1 ze 3 onkologických pacientů, a dokonce až u 80–90 % pacientů v pokročilém stádiu nádorového onemocnění. Jde o velmi závažný problém, protože podvýživa negativně ovlivňuje protinádorovou léčbu a celkový průběh nemoci.

Riziko malnutrice u onkologických pacientů

Podle výsledků průzkumu společnosti Nutricia na vzorku 2400 onkologických pacientů se 23 % z nich nachází ve středním až extrémním riziku podvýživy. „To znamená, že čtvrtina z nich potřebuje nutriční podporu,“ říká Ing. Jan Beran, předseda představenstva společnosti Nutricia. „V Nutricii díky vědeckému výzkumu orientovanému na potřeby pacientů přinášíme onkologickým pacientům přípravky s potřebným nutričním složením
v různých příchutích, které jim dodávají síly čelit onemocnění,“
dodává Jan Beran.

Nepodceňujte stav podvýživy

Špatný stav výživy, hubnutí a malnutrice mají za následek snížení kvality života, pokles vitálních funkcí, vyšší míru komplikací a horší odpověď na protinádorovou léčbu. Při malnutrici dochází ke ztrátám podkožního tuku, svalové hmoty a bílkovin, které jsou zásadním zdrojem energie pro tělo pacienta během onemocnění. To vše se podepisuje i pod poruchy imunitních, fyzických i mentálních funkcí. „Včasná nutriční intervence dokáže onkologickým pacientům nejen zlepšit stav jejich výživy a pomoci udržet jejich tělesnou hmotnost a zásoby bílkovin, ale zároveň jim umožní lépe tolerovat léčbu a zlepšuje kvalitu jejich života,“ hodnotí MUDr. Holečková. Součástí komplexní nutriční intervence je podle odbornice dodržování stravovacích pravidel a zásad prevence a léčby podvýživy a podávání speciálních, klinicky ověřených dietetických přípravků. Jde o potraviny pro zvláštní lékařské účely. U onkologického pacienta je třeba s nutriční intervencí začít včas čili ne až tehdy, když je už podvýživa u něj rozvinutá, ale v době, kdy mu teprve hrozí!

Přípravky enterální výživy pacientům pomáhají

Pokud se malnutrice neřeší, zvyšuje se riziko úmrtí (více než 20 % úmrtí onkologických pacientů přímo souvisí s podvýživou), nemocnost a riziko pooperačních komplikací, zvyšují se i náklady na léčbu, prodlužuje se délka hospitalizace, zhoršuje se kvalita života. Zvláště u seniorů hrozí i riziko pádů a ztráta samostatnosti.

Součástí komplexní nutriční intervence je podle odborníka dodržování stravovacích pravidel a zásad řešení podvýživy a podávání speciálních, klinicky ověřených dietetických přípravků. Obtíže s příjmem stravy zažívá i Denisa: „Při preventivní prohlídce mi byl ve věku 46 let diagnostikován zhoubný nádor. Chemoterapie je pro organismus velmi velkou zátěží a mnoho pacientů během léčby hubne. To je i můj obrovský problém. Člověku skoro
nic nechutná a nedokáže ani pořádně polykat. V takových chvílích nesmírně oceňuji tekutou stravu.“
Přípravky enterální výživy jsou dostupné ve formě nápojů s různými příchutěmi a popíjejí se pomalu po doušcích. Kromě bílkovin a energie obsahují všechny nezbytné živiny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Některé jsou obohaceny o vlákninu či omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Pokud není možné přijmout výživu popíjením, je možné enterální výživu podávat přímo do žaludku nebo tenkého střeva, případně do centrální žíly.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější