Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak si stojí Deník N na začátku roku 2021

Vážení a milí přátelé,

díky vám Deník N tento týden překonal další velkou metu. Máme už 20 tisíc předplatitelů. Chceme vám za to moc poděkovat.

Původně jsme plánovali, že bychom této hranice mohli dosáhnout na jaře 2023, z čehož plyne, že neumím moc plánovat. Ale ještě víc to ukazuje, že víra v životaschopnost ideálu novinařiny podporované čtenáři nebyla planá. Cíl naší úplné soběstačnosti (nějakých 25 tisíc předplatitelů) už máme na dohled.

Za rok 2020 se nám podařilo výrazně snížit naši provozní ztrátu. Zatímco v roce 2019 náklady převyšovaly výnosy o 30 milionů korun, v loňském roce to bylo už jen něco přes 14 milionů korun, což je velice nadějný trend. I proto doufáme, že už v posledních měsících roku 2021 budeme mít příjmy větší než výdaje a v roce 2022 už chceme skončit v zisku.

Pokud se nám toho všeho společně podaří dosáhnout, budou mít čeští čtenáři k dispozici silné, nepřehlédnutelné a skutečně nezávislé médium, na které se budou moci dlouhodobě spolehnout.

Deník N je na světě jen nějakých 27 měsíců a z toho skoro rok pracujeme v mimořádných podmínkách. Pro tak mladou redakci jde o velkou zatěžkávací zkoušku, poslední společná porada tváří v tvář byla před půl rokem. O to víc jsem vděčný všem kolegyním a kolegům za to, jakým způsobem se přes všechny komplikace a překážky dokážou přenést a jaké informace přinášejí.

Potvrzuje se, že řada textů by bez přímé čtenářské podpory vznikala jen obtížně. Kdybychom byli závislí primárně na reklamě, určitě bychom nebyli tak přesvědčeni o tom, že například vzácný čas Petra Koubského můžeme věnovat sepsání jednoho dlouhého bilančního vydání o roku s covidem. Přitom přineslo zcela mimořádné ohlasy.

Nemohli bychom se do takové hloubky věnovat řadě zahraničních témat, která ovlivňují naše osudy méně přímo a v delší perspektivě, ale o to zásadněji. Hůř bychom se odhodlávali k náročnějším materiálům vycházejícím v rámci přílohy Kontext N, ačkoliv složitost dnešního světa se jen těžko vměstná do pár klipů na TikToku. Díky vám nemusíme hledat kompromisy mezi čteností, líbivostí a povrchností na jedné straně a smysluplností, hloubkou a komplexností na straně druhé. Náš dosah přesahuje řadu jiných tradičních médií – podle Google Analytics nás čtou dva miliony uživatelů měsíčně.

Také jste nám umožnili, abychom naši redakci posílili o další výrazné tváře. Iva Bezděková v klíčové oblasti zdravotnictví, Dominika Píhová v příloze Kontext N, Michal Tomeš v byznysových tématech i Markéta Boubínová se svým širokým záběrem a evropským přesahem představují významné obohacení našeho obsahu. A mohli jsme navázat pravidelnou spolupráci s Financial TimesGazetou Wyborcza, o jejichž texty je velký zájem. Podcasty Studia N se staly vyhledávanou cestou, jak se seznámit s osobnějším pohledem členů naší redakce na aktuální dění. A jízlivé poznámky na konec jsou… prostě jízlivé.

Rok 2020 byl také rokem investic do produktových zlepšení. Doladili jsme náš web, vyvinuli zcela novou mobilní aplikaci a čerstvě nabízíme audioverze našich článků. I díky tomu se počet členů Klubu N za rok zvýšil více než o polovinu.

Eliška Černá s Eliškou Hradilkovou Bártovou byly nominovány v Novinářské ceně, Renata Kalenská s Janou Ustohalovou své nominace dokonce proměnily. Náš fotograf Gabriel Kuchta si odnesl dvě druhá místa z Czech Press Photo. Čtyři nominace jsme si vysloužili v anketě Křišťálová Lupa 2020.

Vydali jsme tři knihy v rámci naší Edice N a další atraktivní tituly plánujeme už na jaro 2021. Jako první vyjde český překlad netradiční, hodně osobní knihy Tělesná výchova, kterou napsal Martin M. Šimečka, náš kolega ze slovenského Denníku N, kterého si  čeští čtenáři mohou pamatovat jako dřívějšího šéfredaktora týdeníku Respekt. Nesmírně poutavé a osobité vyprávění vás vytrhne z obvyklého rytmu a formy prožívání a nabídne podnětné postřehy, nad nimiž se vyplatí zamyslet právě v dnešní vykolejené době.

To vše bylo a je možné jenom díky vám. Heslo „Jsme v tom společně“ v případě Deníku N není fráze. Bez vás bychom nebyli. Jsme si toho vědomi každý den, kdy pro vás připravujeme ten nejlepší informační servis, jakého jsme schopni. Zvláště v roce, který je ovlivněný nejen covidem, ale i zásadními sněmovními volbami, to pro nás představuje velký závazek.

Děkujeme vám. Co nejvíc dobrých zpráv a pevné zdraví za celou redakci přeje

Ján Simkanič
ředitel vydavatelství

Infografika 2020

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

Výsledky Deníku N

V tomto okamžiku nejčtenější