Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kokain na recept? Kolumbie projednává legalizaci drogy, jejíž obliba stále roste

Koka, kokain a kolumbijský senátor Iván Marulanda Gómez, který by je chtěl legalizovat. Foto: H. Zell, DEA a kolumbijský Senát, koláž Deník N
Koka, kokain a kolumbijský senátor Iván Marulanda Gómez, který by je chtěl legalizovat. Foto: H. Zell, DEA a kolumbijský Senát, koláž Deník N

Senátoři v andské zemi, která je největším globálním výrobcem tohoto stimulantu, předkládají návrh, který by z kokainu udělal speciální, ale legální zboží. Jaký dopad na svět by to mělo, pokud by jejich návrh parlamentem překvapivě prošel?

Iván Marulanda Gómez se na přelomu 80. a 90. let dvakrát vyhnul atentátům, které na politiky snažící se omezit vliv organizovaného zločinu v jihoamerické Kolumbii připravili zabijáci kokainového bosse Pabla Escobara z Medellínského kartelu. Nakonec se tehdejší poslanec v obavě o svůj život raději uchýlil do zahraničí. Luis Carlos Galán, v roce 1989 mafií zastřelený kandidát na prezidenta, totiž patřil k jeho blízkým přátelům.

V roce 2017 se vrátil do politiky jako senátor za Zelené a k protidrogovým postupům své vlasti radikálně přehodnotil postoj. V srpnu zveřejnil návrh, který bude v následujících měsících projednáván. V zemi, která je zdaleka největším producentem kokainu na světě, chce výrobu a obchod s tímto stimulantem uzákonit.

„Změníme pravidla války legalizací“

Při rozhovoru přes Skype čtyřiasedmdesátiletý Marulanda začíná

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější