Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Návrat do covidové Číny: 1,2 miliardy testů, ale chybí jídlo, zavírají se města a padají hlavy

Dezinfekce chodníku v Šanghaji. Foto: Sam Balye, Unsplash
Dezinfekce chodníku v Šanghaji. Foto: Sam Balye, Unsplash

Čína hlásí nejhorší koronavirová ohniska za posledních 10 měsíců. Znovu se uzavírají celá města a z karantén se ozývá nářek nad nedostatkem jídla a léků. Mezitím úřady zatýkají padělatele vakcín a rekordně se testuje – ale za jakou cenu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nemůžu spát. Ležím v posteli dočista vzhůru, mozek na plné obrátky. Na tu bolest slova nestačí. Ještě pořád jsou novoroční svátky, ale domov mi připadá studený a všechna radost je z něj pryč. Sousedi jsou vyděšení, zavírají se u sebe doma. Dcerka je příliš malá, aby chápala, co se stalo. Občas se mě ptá, kam maminka šla. Nevím, co jí odpovědět.“

Bylo kolem poledne 21. ledna 2020, když zdrcený Čchen Jung nechal svoji manželku odpojit od přístrojů. Bylo jí 32 let, čekala jejich druhé dítě a byla v kómatu. Lékaři v přední wuchanské nemocnici ji nedokázali zachránit, přestože Čchen za desetidenní léčbu utratil všechny rodinné úspory, popůjčoval si po příbuzných a známých, dokonce spustil crowdfunding.

Vybral 40 tisíc jüanů; zaplatil 200 tisíc (jeden jüan je něco přes tři koruny). Manželka zemřela 21. ledna ve 13:46, ale Čchen ji naposledy viděl 11. ledna. V nemocnici mu dali do rukou už jen urnu s jejím popelem a úmrtní list. Příčina

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější