Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Kdo tu tlačí na justici, šance Soukupova Listu, poctivý stisk ruky a brexit v pokladnici ruštiny

Deník N.
Deník N.

Čtvrtkem se prošla a vybrané zastávky okomentovala Magdalena Slezáková.

Den Deníku N

Není pochyb: díky včerejšímu rozhovoru Renaty Kalenské s bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou je pomyslným králem mezi dnešními tématy Baxou vylíčený nátlak Hradu na českou justici. Pro připomínku: Baxa pro Deník N velmi otevřeně mluví o svých jednáních s prezidentem Zemanem i kancléřem Mynářem a údajné snaze obou mužů plus Zemanova poradce Nejedlého ovlivnit rozhodování nezávislých soudů.

Nejbližší okolí prezidenta se už proti Baxovým slovům rezolutně ohradilo. Podle hradního mluvčího Ovčáčka Baxa „vypustil do světa kupu mediálně vděčných urážek“ a prezident má „plné právo sdělit svůj názor“. Nejedlý Deník N ujistil, že rozhodně „není ten člověk“, který by se „snažil ovlivňovat výběr jakéhokoli soudce“, neboť, jak dodal, k tomu není kompetentní. Kancléř Mynář se uchýlil k úspornému: „Vyjádřit se můžu, ale nechci.“ Všechny reakce Hradu najdete pohromadě v článku Hany Mazancové.

Naopak pirátský poslanec Jakub Michálek s vyjádřením neváhal: oznámil, že kvůli Baxově svědectví požádal o svolání Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

Ještě před Michálkem však kauzu stihl pro Deník N okomentovat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Kolegovi Lukáši Prchalovi se svěřil, že soudce Baxu pokládá za „důvěryhodnou osobnost“. Zdůraznil však, že být na Baxově místě, „jednal by mnohem rychleji.“ On sám prý pozvání „na jakousi schůzku s prezidentem“ dostal, ale odmítl ji soukromým dopisem.

Ze včerejška jsme si přinesli také pozoruhodný vstup Jaromíra Soukupa na nové kolbiště. Mediální magnát se zálibou v boxu už nějakou tu dobu dává na odiv, že své pole působnosti vidí také ve sférách politiky. Teď to definitivně potvrdil založením nového hnutí, jemuž – jak jinak – vetkl svoje jméno. List Jaromíra Soukupa má zatím krátký život, ale velké ambice; mimo jiné slibuje zatočit s oligarchy. Jak se mu povede? Ačkoli loví ve vodách obsazených SPD a Zemanovci, má na své straně televizi a spolu s ní i naději na úspěch, odhadují odborníci oslovení Evou Mošpanovou.

Nové hnutí založené miliardářem – nač to popírat, ta asociace je zřejmá. Náš analytický mág Jan Tvrdoň strávil pěkných pár chvil v pomyslné společnosti holdingu Agrofert, shromáždil potřebná čísla a zmapoval, na co koncern spjatý s premiérem Babišem čerpá dotace EU. Provede vás po českých polích, bezobslužnými stájemi i pekárnami. A kromě toho všeho i žebříčkem největších příjemců unijních dotací v České republice.

A aby vší té politiky ruku v ruce s ekonomikou nebylo málo: velké věci se tento týden dějí také za našimi hranicemi. Zraky Evropy se – jak už je v posledních třech letech dobrým zvykem – opět upírají na Británii. Ta se blíží k finále své cesty za brexitem a podle všeho jí pěkně hořkne. Zeptali jsme se proto Čechů, kteří na britských ostrovech našli nový domov, jak vidí svoji budoucnost. Nebojíme se a odcházet nebudeme, odpověděli.

V Británii žijící česká novinářka Tereza Anteneová. Foto: Ingrid Remišová

Deník N se zaměřil také na aktuální události v Dánsku, a to očima své spolupracovnice Dany Schmidt. Žadatelé o dánské občanství jsou nově povinni stisknout ruku příslušného vládního úředníka a výslovně se přihlásit k dánským hodnotám. Je na to zákon a dnes se poprvé uplatnil v praxi. Přitom se o něj vedly horečné spory jak v parlamentu, tak mezi veřejností a podle jednoho průzkumu byla proti víc než půlka Dánů. Proč takové vášně? Souvisejí s případem muslimského páru ze Švýcarska a jak se na podání ruky těšila první devítka imigrantů?

Ruce – tentokrát ty virtuální – se činí také v počítačových hrách. V „erpégéčku“ zkrátka odjakživa platí, že vaše postava nemůže mít (dámy prominou) holou zadnici. A tak někdo kydá hnůj, aby jiný mohl křížit meče, hole nebo laserové paprsky, a do kapes proudí imaginární peníze. Ale kdyby jenom ony… O gold farmingu, pračkách špinavých peněz i snaze zdanit virtuální tržiště píše Petr Koubský.

A jak si nejspíš vzpomínáte, před časem napsal také sérii velkých článků o české energetice. Štafetu po Petrovi teď převzal Prokop Vodrážka, který přibližuje nejnovější vývoj ohledně nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Stručně řečeno: reaktor je zatím ve hvězdách.  Nicméně kraje v přípravách nezahálejí a chystají například nové silnice.

Zato elektrickým letadlům se tolik pozornosti nevěnuje. Skrývají se ve stínu elektromobilů a není divu, protože zatím nedostala šanci přesvědčit. Až se to změní, ukáže se, že „električtí Ikarové“ před sebou mají velkou budoucnost. Fascinující čtení od Mariana Kechlibara.

Krušné časy naopak čekají jednoho z nejlepších světových fotbalistů Cristiana Ronalda. Jak píše Pavel Procházka, policisté z Las Vegas minulý týden zažádali italské úřady o zaslání vzorku jeho DNA. Slavného Portugalce totiž podezřívají, že před deseti lety spáchal znásilnění. Ronaldo se brání, ale existují jisté dokumenty…

A v neposlední řadě: Česko pluje bouří globalizace. Bez kormidelníka, kompasu i představy, kam směřuje, soudí v komentáři pro Deník N Jiří Pehe. Drobná ukázka: „Jedním z nejčastějších komentářů, který autor tohoto textu slyší od představitelů mezinárodních investičních společností a ratingových agentur, již k nám přijíždějí, jsou slova údivu na tím, že česká ekonomika dokáže v prostředí slabé a často chaotické politiky vůbec tak dobře fungovat.“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější