Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soudce Baxa je důvěryhodný, tlaky z Hradu bych ale řešil dřív. Sám jsem schůzku s prezidentem odmítl, říká šéf žalobců

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: ČTK
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reagoval na informace o tlacích Hradu na justici, které v rozhovoru pro Deník N zveřejnil bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Ze své zkušenosti mohu uvést, že jsem byl pozván na jakousi schůzku s panem prezidentem. Zdvořile jsem ji odmítl neveřejným dopisem,“ říká pro Deník N Zeman. Baxu označuje za „důvěryhodnou osobnost“, sám by ale na jeho místě „jednal mnohem rychleji“.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N řekl, že se prezident Zeman a jeho lidé snažili ovlivnit soudy. Je pro vás pan doktor Baxa důvěryhodný, dá se jeho slovům tedy věřit?

Nikdy jsem se nesetkal s žádnou skutečností, která by jeho důvěryhodnost vyvracela.

Co si myslíte o svědectví, které soudce Baxa poskytl ohledně ovlivňování soudců ze strany prezidenta nebo jeho kancléře Mynáře?

Musím říct, že u jedné z těch schůzek jsem měl sedět. Ale nemohu si vzpomenout, co bylo jejím obsahem. A důvěrné schůzky mezi čtyřma očima nekomentuji. Nicméně celá justice, do níž počítám i státní zastupitelství, je obdařena nezávislostí, která je zásadní pro výkon spravedlnosti. A je na morální integritě každého představitele justice, aby odolal možným svodům a dalším skutečnostem, které mohou být vykládány jako nátlak. Buď tomu každý z nás odolá, nebo – pokud je příliš velký – o tom má bezodkladně informovat.

Podle mých informací chtěl i s vámi pan prezident mluvit o vyšetřování kauzy kolem Lánské obory.

Ze své zkušenosti mohu uvést, že jsem byl pozván na jakousi schůzku s panem prezidentem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější