Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šíření britské mutace se už v Česku vymklo kontrole. Za dva týdny hrozí velký problém, varují vědci

Na sekvenování se bude podílet třeba i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se zapojila už do pomoci s testováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na sekvenování se bude podílet třeba i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se zapojila už do pomoci s testováním. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Čísla nakažených koronavirem přes přísná opatření výrazněji neklesají. Na vině může být podle ministerstva zdravotnictví šíření britské mutace. Zatímco v Německu analyzují výskyt zmutovaného viru u deseti procent všech vzorků, v Česku jen u promile z nich. Podle oslovených odborníků je už na záchyt britské mutace pozdě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Každý den se v Česku potvrdí nákaza koronavirem téměř u deseti tisíc lidí. Čísla jsou už několik týdnů takto vysoká navzdory zavřeným obchodům, školám a restauracím.

„Obáváme se, zda britská varianta nepřispívá právě k situaci, kterou teď vidíme,“ řekl na konci minulého týdne šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek s odkazem na to, že výrazněji neklesají ani počty pacientů na intenzivních lůžkách.

Podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví zaznamenaly laboratoře v Česku podezření na britskou mutaci u celkem 355 případů, speciální analýza na její výskyt se dělala jen u několika stovek vzorků. Přestože každý den udělají tuzemské laboratoře metodou PCR téměř 30 tisíc testů, odchází na sekvenaci (analýzu viru speciální metodou) britské mutace pouze několik promile z nich.

„Česko mělo už dávno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější