Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volby se změní, ale jak? Hledáme odpověď na klíčové otázky ohledně zásahu Ústavního soudu

Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK
Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK

Ústavní soud rozhodl, že současný způsob, jak Česko přepočítává hlasy na mandáty, není v souladu s ústavou. Výrazně tak zasáhl do sněmovních voleb, včetně těch letošních. Přinášíme odpovědi na klíčové otázky ohledně tohoto klíčového verdiktu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co dnes řekl soud?

U Ústavního soudu ležela od roku 2017 žaloba na část Zákona o volbách do Parlamentu České republiky. Dvě desítky senátorů chtěly zrušit několik jeho částí, které podle nich znevýhodňují menší politické strany. Senátoři napadli kvorum pro koalice (tzv. aditivní kvorum), které činí pět procent za každou kandidující stranu, a také rozdělení Česka do 14 volebních obvodů a rozdělování křesel skrze D’Hondtovu metodu.

Zatímco rozdělení země na 14 volebních obvodů podle soudců ústavě neodporuje, D’Hondtův dělitel se rozhodli zrušit. Stejně jako zvýšené kvorum pro koalice.

„Poměrnost zastoupení nelze podle Ústavního soudu měřit jen podle volebních krajů, kde je nyní poměrnost zajištěna v neprospěch menšiny, ale podle výsledku voleb do Poslanecké sněmovny jako celku. Relativní rovnosti tak musí být dosaženo v rámci celé republiky, a to jak z hlediska rovného přístupu k voleným funkcím, tak i tím, že voliči v každém kraji musejí mít stejnou možnost ovlivnit celkový výsledek volby,“ konstatoval Ústavní soud.

V praxi se tak Česko ocitlo v situaci, kdy je možné uspořádat volby, nelze ale přepočítat hlasy na mandáty. „Nebyly zrušeny volební kraje, proto zhruba víte, ve kterých krajích se volí. Víte, ve kterých krajích můžete podávat kandidátky. V podstatě můžete i pořádat volby, nejsou zrušeny okrskové volební komise. Ale nevíte už, co máte s těmi hlasy dělat. A to je podstatné,“ řekl Deníku N ústavní právník Jan Kysela.

Uskuteční se sněmovní volby na podzim?

Ano. Byly již vyhlášeny. Na tom aktuální rozhodnutí nic nemění.

Jak dnešní rozhodnutí ovlivní podzimní volby?

To je zásadní otázka. V tuto chvíli je jasné, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější