Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divadelními soubory cloumá „absťák“ a frustrace. Výzva k porušení vládních opatření je ale podle nich paranoidní

Svět je dočasně uzavřen, zoufalá divadla přesto neztrácí naději. Foto: Unsplash
Svět je dočasně uzavřen, zoufalá divadla přesto neztrácí naději. Foto: Unsplash

Pomalu se blíží výročí, kdy se ze dne na den zastavila celá Česká republika. Herci jsou po roce bez diváků zklamaní, bez peněz a naděje na znovuotevření je často jejich posledním záchytným bodem. V téhle situaci vyzval k otevření, a tím pádem porušení protipandemických opatření uznávaný choreograf Petr Zuska. Divadla ale jeho výzvu souborně odsuzují a raději pilně vymýšlí a zkouší, co všechno by mohla divákům nabídnout během lockdownu, ale hlavě po něm.

„Všichni umělci jsou teď frustrovaní a jednou z cest, jak frustraci uhasit, je snaha o simulování normálního provozu, jako kdybychom hráli. Od ledna jsme naplánovali pravidelný režim s tréninky každý všední den,“ popsal v rozhovoru pro Deník N život Laterny magiky za staženou oponou její nový umělecký šéf Radim Vizváry.

Únava a touha hrát pro publikum ale cloumají i dalšími divadly. „Náš soubor je už z celé situace unavený. Celé to trvá již velmi dlouhou dobu a nikdo nám není schopný říct, kdy by se situace mohla zlepšit. Mnoho z našich performerů je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Divadlo

Kulturní provoz

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější