Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kontrolované pití. Kontroverzní léčba může pomoci alkoholikům odmítajícím tříměsíční léčení a abstinenci

Ilustrační foto: Unsplash
Ilustrační foto: Unsplash

Během pandemie lidé konzumují více alkoholu a užívají více léků na spaní a uklidnění. Podle slovenského psychiatra Martina Somory je závislost na lécích na spaní „noční můrou léčby závislostí“.

Pandemie je pro mnohé lidi balancující na hraně závislosti rozhodujícím obdobím. Vytváří totiž podmínky, v nichž je snadné závislosti podlehnout.

„Těm, kteří dosud užívali drogy nebo pili, ale ještě nebyli úplně závislí, nyní zmizely zábrany. Najednou nemusí jít do práce, nemusí odvézt děti do školy. Zůstávají doma a nekontroluje je už ani zaměstnavatel,“ říká slovenský psychiatr Martin Somora.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost upozorňuje, že během pandemie lidé pijí více alkoholu a užívají i více léků na uklidnění a na spaní, na kterých vzniká nebezpečná závislost.

Alkohol a léky podle studie nahradily i nelegální užívání drog, které v současnosti nejsou tak snadno dostupné. Zákaz vycházení totiž ztížil jejich prodej a zavřené zábavní podniky výrazně omezily příležitosti k užívání.

Závislost na alkoholu ale experty zaměstnává dostatečně. „Podle německé studie požádalo o pomoc kvůli zvýšené konzumaci alkoholu nebo jiných drog od začátku pandemie zhruba 2,5krát více lidí,“ říká česká psycholožka Marie Funke, zakladatelka a ředitelka centra psychologické a psychiatrické léčby Adicare. „U nás v centru se počty zhruba zdvojnásobily,“ dodala Funke.

„Zájem o léčbu se nám permanentně zvyšuje,“ dodává psychiatr Somora, ředitel Centra pro léčbu drogových závislostí v Banské Bystrici.

Co dělat, když nechci jít do ústavu?

Mnoho lidí, kteří nadměrně konzumují alkohol, nechce vyhledat pomoc, neboť je odrazuje představa, že jediné, co je čeká, je tříměsíční ústavní léčba a doživotní abstinence.

„Existuje nezanedbatelná skupina lidí, kteří abstinovat nechtějí. Pro ně je lepší začít s kontrolovanou konzumací a včas přehodit výhybku do konzumace nízkorizikové,“ říká Funke.

Léčba závislosti bez abstinence se nazývá nedirektivních léčba nebo též kontrolované pití. „Je to sice velmi kontroverzní téma, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější