Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hnutí ANO dál oslabuje. Piráti se Starosty dýchají Babišovi na záda, ukázal výzkum

Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

První volební model tohoto roku ukázal oslabování hnutí ANO. Koalice Pirátů se STAN za ním zaostává jen mírně. Andrej Babiš podle výzkumu agentury Median ztrácí především voliče do 54 let.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hnutí ANO by začátkem roku volilo 26,5 procenta lidí. Podle volebního modelu by tedy nyní ve volbách zvítězilo, jeho podpora mezi lidmi se ale snížila. „ANO zaznamenalo v lednu 2021 pokles dvou procentních bodů. Ještě v srpnu drželo stabilní pozici okolo 30 %, zdá se tedy, že druhá vlna covidu-19 měla na preference negativní vliv,“ podotkli výzkumníci Medianu.

Za vedoucím hnutím se poskládaly ve volebním modelu obě předvolební koalice. Spojenectví Pirátů a Starostů a nezávislých by v lednu volilo 25 procent lidí. Třetí v pořadí, koalice SPOLU (ODS, lidovci a TOP 09), by získala 18,5 procenta.

Výzkum přináší pro ANO několik zpráv. Hnutí si zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější