Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

I oběť manipulace nese vinu. Případ Balda může vést k tvrdším trestům pro ty, kdo podněcují nenávist, říká soudce

Příznivec SPD Jaromír Balda před soudem. Foto ČTK
Příznivec SPD Jaromír Balda před soudem. Foto ČTK

Soudce Jiří Wažik vyřkl čtyřletý trest nad důchodcem Jaromírem Baldou za to, že porazil stromy na železniční trať. Pro Deník N rozebírá, jak se stát staví k problematice podněcování nenávisti, které v Baldově případu sehrálo svou roli. K přísnějšímu pohledu na podněcovače chybí podle soudce podpora politiků i veřejnosti. Zatím.

Přinejmenším od začátku migrační krize se na sociálních sítích vedou vášnivé spory o to, jestli se nenávistné výroky veřejně známých lidí mohou přetavit v konkrétní fyzické násilí. A jestli například přispěly k útoku na černocha v pražské tramvaji nebo k napadení Inda, rovněž v metropoli.

V pondělí do debaty zasáhl hlas soudce Jiřího Wažika. „Jaromír Balda byl určitým způsobem obětí manipulace veřejně známých lidí, kteří ve společnosti šíří extremistické názory,“ uvedl soudce v odůvodnění nepravomocného rozsudku, který důchodci vyměřil čtyři roky za mřížemi a léčení. Balda kácel stromy na železniční tratě a zkoušel svůj čin aranžovat jako útok muslimů.

Wažik zdůrazňuje, že soud v Baldově případě v úvaze o výši trestu zvažoval i faktor manipulace ze strany veřejně vystupujících lidí s tím, že Balda je její obětí. To je zřejmě jeden z důvodů, proč Balda dostal čtyři roky, přestože mu za teroristický útok hrozilo pět až patnáct let.

Zmínkou o manipulaci se soudce přiklonil k názoru, že extremistická hesla určitý vliv mít mohou. „To, že je obětí manipulace,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější