Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský TikTok zaplnila videa o protestech. Vláda chystá do škol vychovatele, kteří znají memy

Účet na TikToku má i Alexej Navalnyj. Foto: Reprofoto Deník N
Účet na TikToku má i Alexej Navalnyj. Foto: Reprofoto Deník N

Rusko svádí boj o názory mladých. Vláda se obává, že opozice „zneužívá“ žáky a studenty. Ti ale sdílejí příspěvky o protestech často prostě proto, že jsou zrovna populární.

Rostoucí brutalita, vysoký počet zadrženýchelektrické šoky – už se mluví o tom, že chování ruské policie vůči protestujícím začíná připomínat postupy bezpečnostních složek v sousedním Bělorusku.

Ikonická scéna přímo odkazující k běloruským událostem se ale odehrála na sociální síti TikTok. Na ní se objevilo video, v němž si policista na protest demonstrativně strhával výložky z uniformy. Podobná videa se objevovala, když běloruský diktátor Lukašenko začal brutálně potlačovat protesty proti zfalšovaným volbám.

Agarkov u některých uživatelů ruského internetu vyvolal nadšení. Skutečným policistou ale není.

Čínskou sociální síť od návratu Alexeje Navalného z léčení v Německu zavalily u ruských uživatelů příspěvky s hashtagy, které požadují jeho svobodu a podporují protesty.

Nové bojiště

„Policista“, který si na videu sundával výložky, byl ve skutečnosti tiktoker Ruslan Agarkov, kterému je devatenáct let a uniformu si koupil v obchodě s žertovnými potřebami.

Video, které později odstranil, ale zhlédlo více než dva a půl milionu lidí a získalo přes čtyři sta tisíc lajků. Agarkov se přitom podle svých slov o politiku příliš nezajímá a důvod, proč video natočil, je dosti prozaický:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Alexej Navalnyj

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější