Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Britské mutace se bojíme, ale netestujeme ji. Prezident radí soudcům a Babiš umí marketing, jen když nabízí sebe

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

První únorový Notes sepsal Jan Moláček.

Je v Česku britská mutace koronaviru? Bohužel ano, ale o jejím rozšíření nemáme přesné informace. Jak totiž píše Iva Bezděková, v některých regionech na ni laboratoře testy vůbec neprovádějí. Na aktuálně nejpostiženějším Karlovarsku se tak o výskytu nebezpečné varianty dozvědí jen tehdy, když na ni přijdou německé laboratoře, jako například u testovaných pendlerů. Dotazy na tento nedostatek si přitom úřady přehazují jako horký brambor.

Měl by Ústavní soud před volbami rozhodovat o stížnosti senátorů, kteří požadují změnu přepočítávání hlasů na mandáty a zrušení vyšší klauzule pro koalice stran? Prezident Miloš Zeman si myslí, že ne, a napsal to ústavním soudcům. Ti mu podle Hany Mazancové přes mluvčí soudu vzkázali, že na jeho stanovisko nemohou brát zřetel.

Piráti se rozhodli Andreji Babišovi uloupit alespoň část jeho největšího pokladu – voličů z řad seniorů. Jakou strategií toho strana chce docílit, popisuje Jan Tvrdoň.

„Kde jsou profesionálové a úspěšné kampaně, když jsou skutečně potřeba?“ ptá se Marek Bačo v komentáři, který se ohlíží za kampaní o očkování na TikToku a dalších sociálních sítích, za kterou chtěla vláda utratit půl milionu. Pozastavuje se nad tím, že Babišova vláda není schopná toho, co přitom hnutí ANO dostalo do politiky – kvalitní marketingové komunikace.

Svět se zaklíná rovným přístupem všech k očkování proti koronaviru, ale realita je, jak se ostatně dalo čekat, podstatně jiná. V chudých zemích se prakticky neočkuje. Více v textu Otakara Horáka.

Ekologické organizace před Úřadem vlády demonstrovaly za dřívější ukončení těžby a spalování uhlí. Fotil Ludvík Hradilek. Jednání na stejné téma, které mezitím probíhalo v budově vlády, shrnula Markéta Boubínová.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vladislav Husák je stále šéfem libereckých policistů. Odvolání za účast na teplické party, která porušovala karanténní opatření, si nepřevzal kvůli nemoci. Dokud bude na neschopence, odvolat ho nelze, píše Lukáš Prchal.

Výdaje ministerstva zdravotnictví během jarní vlny covidu-19 vyvolaly značné pochybnosti. Eliška Hradilková Bártová se proto podívala podrobněji na to, za co úřad utrácel na podzim. Největší položkou je účet za lék remdesivir, který přitom, jak se mezitím zjistilo, na covid příliš nezabírá.

Z víkendové nabídky určitě stojí za přečtení text Petry Procházkové o demonstracích na podporu Alexeje Navalného v Rusku. Přes pět tisíc jejich účastníků zadržela policie.

Co se píše jinde:

Vláda na Slovensku uvažuje o mimořádně tvrdé variantě lockdownu – píše o tom server Echo 24. Slovákům podle něj hrozí, že si kvůli každému opuštění domova budou muset vyžádat přes SMS speciální propustku platnou pouze po omezený čas a na konkrétní cestu – třeba do obchodu.

Navzdory Babišovu střetu zájmů by mohla pekárna Penam z holdingu Agrofert podle serveru iRozhlas dostat skoro 40 milionů korun z evropských dotací. Projekt modernizace technologií měl podle serveru doporučit Státní zemědělský intervenční fond. Definitivně chce ale rozhodnout až po ukončení evropského auditu.

V zítřejším tištěném Deníku N najdete:

  • Britskou mutaci část krajů neřeší
  • Jak epidemie postupuje, přibývá i v Česku úmrtí mladších lidí
  • Hnutí Lidé PRO: „Jsme sprinter, kterému na startu svázali nohy“
  • Biden USA nesjednotí. Trump byl unikátní

Z dnešního Notesu je to vše – kromě jedné skvělé zprávy z naší redakce. Právě dnes se nám podařilo dosáhnout hranice 20 tisíc předplatitelů. Děkujeme vám za přízeň, důvěru a podporu. A pokud jste zatím třeba jen odběrateli Notesu – budeme rádi, pokud vás například právě některý z dnešních textů zaujme natolik, že předplatné vyzkoušíte i vy.

Úspěšný a klidný týden vám přeje Jan Moláček.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější