Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sekání dřeva za ubytování na horách. Stát na nás kašle, tak hledáme skuliny, hájí se majitelé chat

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Majitelé a provozovatelé malých penzionů, apartmánů a chat si stěžují, že stát na ně dosud zapomínal. O kompenzace mohou žádat až od příštího týdne. Někteří proto našli způsob, jak vládní opatření obejít.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hynek (redakce jeho jméno zná, ale na jeho přání ho změnila) si před časem koupil na hypotéku menší chalupu v jižních Čechách a rozhodl se ji pronajímat. Loni kvůli vládním opatřením přišel na tržbách podle svých slov o několik set tisíc. Je to jeho vedlejší činnost, proto prý zatím od státu nedostal ani korunu, zároveň musí stále platit hypotéku. S nadějí proto čekal na toto pondělí, kdy se měl spustit web s žádostmi o státní podporu pro individuální ubytovací zařízení.

To se ale nestalo – žádosti budou moci lidé podávat až od 8. února. Jak sdělil Deníku N mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček, došlo k chybě v komunikaci. Později informaci na stránkách skutečně přepsali.

„Nepopírám pandemii. Nepatřím mezi lidi, kteří by zpochybňovali vládní opatření, ale na tenhle segment se zapomnělo. Nemáme žádné vlivové skupiny,“ podotkl Hynek.

„Lidé už jsou zoufalí, když na ně stát už rok kašle. Někteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější