Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejen senioři. Jak epidemie postupuje, přibývá i v Česku úmrtí mladších lidí

Skoro každý už ve svém okolí o nějakém úmrtí poměrně mladého člověka na covid-19 slyšel. Takové případy vyvolávají pozornost, protože jsou neobvyklé a znepokojivé.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Až dosud většina lidí, řekněme pod šedesát let věku, měla za to, že je jejich věk spolehlivě chrání. Dá se na to spolehnout?

Odpověď není jednoznačná. Úmrtí lidí, které nelze označit za seniory, přibývá, je jich však i nadále mnohem méně než u starších osob. Statistik by řekl, že jich přibývá především proto, že s větším celkovým počtem úmrtí bude nevyhnutelně a automaticky přibývat i těchto vcelku atypických událostí. Nejde tedy například o to, že by si virus vyvinul nějakou novou schopnost.

Pravděpodobně. Prokázat či vyvrátit takovou hypotézu se nám těžko podaří, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější