Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozí neřešitelná krize, píše Zeman ústavním soudcům kvůli volebnímu zákonu. Soud: Není účastníkem

Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman se dopisem obrátil na Ústavní soud kvůli stížnosti senátorů na volební zákon. Soud by o stížnosti mohl rozhodnout už v úterý, podle hlavy státu je ale zásah do probíhajícího volebního procesu „ústavně nezodpovědný“. Podle Ústavního soudu není ale Zemanův přípis procesně relevantní.

Ústavní soud by se už v úterý na neveřejné poradě pléna mohl zabývat stížností senátorů, která směřuje ke zrušení kvora pro koalice a také k metodě rozdělování mandátů. To podle jejich názoru při volbách do dolní komory znevýhodňuje menší strany.

Zeman oslovil předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a všechny soudce dopisem, v jehož úvodu upozorňuje, že si je vědom nezávislého rozhodování soudu. Současně připomíná, že návrh skupiny senátorů byl podán před více než třemi lety, a právě proto by podle něj bylo „ústavně nezodpovědné“ zasáhnout do probíhajícího volebního procesu. Zeman upozorňuje, že už započala volební kampaň a Státní volební komise už také určila, kterému kraji budou připočteny hlasy občanů ze zahraničí.

„Nicméně to nejpodstatnější, co rozhodování ve výše uvedeném řízení může znamenat, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější