Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Evropy přes Kanáry: Pašeráci obnovili starou trasu pro nelegální přistěhovalectví

Migranti směřující k evropským břehům. Foto: Petra Procházková, Deník N
Migranti směřující k evropským břehům. Foto: Petra Procházková, Deník N

Španělské ostrovy poblíž Maroka umožňují západoafrickým migrantům vyhnout se riskantní cestě přes Saharu. Od konce loňského roku jsou pro migranty bez schengenského víza oblíbenou destinací, byť přitom na bárkách třeba až ze Senegalu musejí překonat tisícikilometrovou vzdálenost po nebezpečných vodách Atlantiku.

Listopadová výprava na Kanáry stála Ousseynoua Diopa tisíc eur. Jeho „cestovní kancelář“ ho posadila v senegalském přístavu Saint Luis do stísněné kocábky, která tisícikilometrovou vzdálenost zdolávala šest dní, než ho společně s dalšími pasažéry poblíž Gran Canaria vylovila pobřežní stráž. Ač ubytování devatenáctiletý Diop neměl v ceně „zájezdu“, skončil na účet španělské vlády v tříhvězdičkovém hotelu v letovisku Puerto Rico v pokoji s výhledem na pláž.

Ale senegalský mladík nevyjel do oblíbené turistické destinace na dovolenou. Kanárské ostrovy jsou jeho zkratkou na cestě za lepším životem, než měl ve své domovině, kde malým rybářům, jako je on, jejich tradiční loviště plundruje čínská flotila.

prosincové reportáži Diop novináři The New York Times popisoval, jak by se rád usadil v Madridu, protože tam hraje jeho milovaný klub Real, a on si tam na vstupenku k zápasům vydělá rybařením. Teprve od žurnalisty se Senegalec, který do školy přestal chodit ve dvanácti letech, dozvěděl, že Madrid je vnitrozemské město, kde mu jeho dosavadní rybářská praxe bude k ničemu.

Taková situace, že se na Kanárské ostrovy dostanou v polorozpadlých bárkách zcela dezorientovaní mladíci, kterým jejich pašeráci naslibují modré z nebe, je podle místních

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější