Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec doby uhelné štěpí vládu. Zastánci dřívějšího termínu prosadili odložení verdiktu

Bez ruského uhlí se Evropská unie obejde. Embargo na jeho dovoz Moskvu ale potrápí jen zčásti. Ilustrační foto: Pixabay
Bez ruského uhlí se Evropská unie obejde. Embargo na jeho dovoz Moskvu ale potrápí jen zčásti. Ilustrační foto: Pixabay

Vláda na dnešním jednání nerozhodla, kdy se Česko odkloní od uhlí. Ministři, kteří požadují dřívější datum, prosadili, aby se ještě k materiálu vyjádřily jednotlivé resorty. „Nejsme pod časovým tlakem,“ sdělil Deníku N ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Uhelná komise loni v prosinci schválila doporučení vládě, aby odklon od uhlí proběhl do roku 2038. Kabinet měl materiál projednat hned na začátku dnešního jednání.

S tímto datem ale nesouhlasilo již v minulých dnech či týdnech několik ministrů. V sobotu na sjezdu Strany zelených vystoupil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček s tím, že by ministři za ČSSD měli „málo ambiciózní“ závěry komise odmítnout. „Chceme, aby se stal rokem odklonu od uhlí už rok 2033,“ podotkl vicepremiér.

„Budeme prosazovat, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější