Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děláme válečnou medicínu, přísun nemocných nekončí, říká primář Adamec z těžce zkoušené nemocnice v Chebu

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lékaři v chebské nemocnici vybírají pacienty podle toho, jakou mají naději na přežití. „Běžně musíme selektovat pacienty a rozhodovat se, jestli je dáme na ventilátor. Šanci dostane spíš mladší pacient, ne ten, komu je přes osmdesát a má přidružené choroby. Za normálních okolností bychom se rozhodovali jinak,“ říká primář interny Stanislav Adamec v rozhovoru pro Deník N.

Právě on byl před třemi týdny mezi prvními, kteří veřejně upozorňovali na fatální přetížení personálu. Situace se od té doby vůbec nezlepšila.

Překvapilo mě, že je situace v Chebu stejně dramatická jako před třemi týdny, možná v některých aspektech ještě horší. Ministr zdravotnictví to přitom popíral a říkal, že chebské nemocnici stát pomůže. Jak to tedy je?

Je to horší v tom, že sice přibyl pomocný personál, ale odborného nula. Že pacienty převážíme do nemocnic mimo kraj, je sice dobré, ale bohužel přísun pacientů nekončí. Každý den jich přeložíme deset, ale stejný počet nových přijmeme.

Lidé se tu točí, po dvou třech dnech je odesíláte jinam. Je to taková údržba, abychom je základně zaléčili, a když to jde a jsou stabilizovaní, překládáme je do léčeben dlouhodobě nemocných nebo do jiného zdravotnického zařízení.

Když se horší, končí na JIP. Ale jakmile se tam podaří dvě tři lůžka uvolnit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější