Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zvlčilé děti, vyčerpaní rodiče a vakcína s poznávací značkou AZD 1222 na cestě

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Děti kvůli zavřeným školám čelí závažnějším problémům, než je pouhý úbytek vědomostí. Rodiče kvůli zavřeným školám čelí závažnějším problémům, než je řešení rovnic o dvou až třech neznámých a otázek: co bude dnes k obědu. Pohled na epidemická data mnoho optimismu do žil nenaleje, ale novinkou je, že Evropská léková agentura schválila další vakcínu. U výběru ze špatných i dobrých pátečních zpráv z Deníku N vás vítá Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Ačkoliv se v souvislosti s opatřeními kvůli šíření koronaviru (a nyní i jeho nových nakažlivějších mutací) hodně mluví o tom, že je potřeba udělat vše pro to, aby se do škol vrátily děti, zatím to na návrat dalších ročníků nevypadá. Mnohé děti a dospívající už nebyli ve škole dobrých deset měsíců. Podle odborníků, které oslovila autorka textu o „covidové generaci“ Jana Vajsejtlová, čelí děti kvůli zavřeným školám podstatně závažnějším problémům, než je pouhý úbytek vědomostí. Jsou děti, které to zvládají lépe, jiné hůře, ale obecně ztrácejí motivaci a kamarády. A také zvlčily. A trpí úzkostmi.

Tento neveselý text tentokrát neilustroval náš přední profesionální kreslíř, nejsou v něm ani ilustrační fotky, ale ilustrovaly jej děti redaktorů a redaktorek (a grafika) Deníku N. A i když jsou to obrázky vtipné a nápadité, z některých na člověka až padá tíseň, je v nich smutek i stopy osamělosti.

Ilustrace: Rosa Adamovičová, 10 let

A svou nálož si neseme i my, rodiče. Jak píše kolegyně Jana Ustohalová ve svém komentáři (a jak říká v rozhovoru s Filipem Titlbachem v podcastu Studio N): „Vláda hodila všechny rodiče žáků na jaře do vody a ti se už druhé pololetí po sobě snaží udržet nad hladinou sebe i svoje děti.“ Asi všichni rodiče, kteří se snaží na pracovat z domova a mají přitom doma distančně se vzdělávající potomky, toho mají kolikrát už plný kecky, plný brejle a plný zuby, tak jako třeba autorka tohoto Notesu právě dnes.

A bohužel chvíle, kdy si budeme moct oddechnout, je možná ještě hodně daleko. Alespoň při pohledu na data a grafy v pravidelném pátečním covidovém souhrnu od Petra Koubského. Na rozdíl od pravidelného pátečního covidového souhrnu ministra zdravotnictví se v něm rychle zorientujete a informace dostanete zabalené ve srozumitelných větných celcích. Ale na druhou stanu, pokud jste dnešní tiskovku vynechali, přišli jste o několik řečnických klenotů a důmyslných kvízů. Například: „Cílem je, aby docházelo k minimálnímu, ideálně žádnému, kontaktu osob uvnitř domácností mimo těch, které uvnitř těch domácností trvale žijí.“ Hlava XXII hadr!

Za uplynulým týdnem se ohlíží také náš berlínský zpravodaj Pavel Polák ve svém pravidelném sloupku Ausgerechnet Německo! Podle posledních čísel se zdá, že u našich západních sousedů tvrdý lockdown zabral, Němci však zpřísňují režim pohybu osob na hranicích v obavách z britské a jihoafrické mutace koronaviru.

Podle zdravotní sestry Martiny Jurigové, specialistky na intenzivní péči, pandemie mimo jiné v plném rozsahu a natvrdo odhalila dlouhodobý nedostatek zdravotních sester, problémy v jejich vzdělávání, financování a také v otázkách prestiže profese. Podle ní totiž v hlavách mnohých lidí nadále přetrvává obraz zdravotní sestřičky z dob hlubokého socialismu: „Hezká holka, která přinese kafíčko, usměje se, podá teploměr a nechá se poplácat po zadku. Přitom na práci a rozhodnutí zdravotních sester závisí zdraví a životy lidí v nemocnicích.

„Úvodní řeč na akci Sestra roku měl tehdejší ministr Ludvík, který hovořil o tom, že v profesi už je i víc mužů, ale na závěr konstatoval, že taková ta ‚pěkná sestřička, ta je pořád nejlepší‘. Tak to už mi padala brada.“ Martina Jurigová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ale máme i dobré zprávy

Kolegyně Iva Bezděková, expertka na zdravotnictví, zapátrala do šíře i hloubky, jak to je s opakovanými infekcemi koronavirem a opakovaným onemocněním covid-19. Možná jste ve svém okolí také slyšeli znepokojivé zvěsti, že „kamarádky známá už to měla dvakrát a podruhé to bylo mnohem horší“. Může se to stát a občas se to i stane, ale jak zjistila Iva, z pohledu statistik, studií a výzkumů jsou reinfekce naštěstí opravdu vzácné. Zdá se, že nabytá imunita nás opravdu chrání.

A druhá dobrá zpráva (zejména pro ty, kteří se ještě nestihli „promořit“) přišla z Evropské lékové agentury, která doporučila ke schválení vakcínu AZD 1222 (tedy tu ze společné dílny Oxfordu a firmy AstraZeneca) ve státech Evropské unie. Její doporučení nakonec platí i pro osoby starší 65 let, navzdory tomu, že účastníků klinických testů v této věkové skupině byly jen jednotky procent. Použití vakcíny musí schválit ještě Evropská komise. První dodávky této vakcíny by podle ministra Blatného mohly být v Česku za dva až tři týdny.

Okolnostem schvalování vakcíny Oxford/Astra Zeneca se v podrobném textu věnuje kolegyně Markéta Boubínová, která se obdivuhodně orientuje ve spleti evropských směrnic, bilaterálních dohod a multilaterálních vztahů.

V Deníku N nás také potěšila zpráva, že náš podcaster Filip Titlbach je stříbrným Gendermanem roku. Cenu uděluje organizace Otevřená společnost mužům, kteří se zasazují o rovnost mužů a žen. První místo získal pirátský poslanec František Kopřiva a třetí terapeut Jan Vojtko.

„Filip Titlbach dlouhodobě zpracovává do médií příspěvky, které upozorňují na sexismus. Rozebírá kriticky tyto činy také na sociálních sítích. V podcastech Deníku N se věnuje celé řadě genderových témat, včetně LGBT, sexuálního obtěžování atd. Daří se mu vyvolávat potřebnou diskusi,“ píše se v odůvodnění. Filipe, gratulujeme!

Stříbrný Genderman roku Filip Titlbach. Foto: Deník N

Ale zpět do krajů neveselých a truchlivých

Kolegové Lukáš Prchal a Jakub Zelenka vynesli včera na světlo temné a bolestivé svědectví žen o chování produkce Legal Porno, která sídlí nedaleko Václavského náměstí. Některé herečky popsaly zranění, která při natáčení utrpěly, nátlak, aby pokračovaly v extrémních praktikách, se kterými předtím nesouhlasily, a to i přes velkou bolest. Jejich výpovědi už řeší i kriminální policie. Podle zjištění kolegů k tomu dal policistům impulz i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Právo žen rozhodovat o svém těle dostalo další krutou ránu v Polsku, kde dochází k drastickému omezení práva na potrat. Už před třemi měsíci tamní Ústavní soud rozhodl o zrušení jediné dosavadní výjimky pro možnost legální interrupce, a to z důvodu poškození plodu. Vzedmula se obrovská vlna protestů. Jim navzdory však nyní polská vláda toto rozhodnutí vyhlásila, a tak vstupuje v platnost. Právníci zpochybňují verdikt soudu i soud samotný, jak píše deník Gazeta Wyborcza.

Víkend, alespoň tady v Praze, začíná deštivě a uslzeně, ale za celé Enko vám přeju, aby se proměnil ve víkend hezký a příjemný, a to rozmarům počasí a špatným zprávám navzdory.

Ostatně, politice, covidu-19 i rodičovským povinnostem se dá uniknout třeba čtením knížky. Edice N nově nabízí za výhodnou cenu kombo populárně-vědeckých knížek, pod kterými je podepsán Petr Koubský, jeho „vědeckou abecedu“, ve které nechybí ani ň, nebo knížku rozhovorů, které redigoval.

Za celou redakci se s vámi loučí Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Knihy Věda podle abecedy a Živly české vědy si můžete pořídit ve výhodném balíčku na našem e-shopu.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější