Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Všichni proti všem. Začal boj o přežití i premiérské křeslo

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Vítejte u souhrnu toho nejdůležitějšího z domácí politiky. Pokud chcete mít dobrý přehled a zároveň vám stačí si o ní číst jednou týdně, pak je náš PolitikoN určen právě vám. Texty si můžete objednat také do e-mailu jako newsletter.

Přihlaste se k odběru newsletteru PolitikoN, aby vám nic neuteklo.

Končící týden celkem jasně nasvítil několik bitevních polí, na kterých se povedou hlavní boje před letošními volbami. Začněme ve vládní koalici.

Sociální demokraté v poslední době začali docela nápadně zdůrazňovat, že hnutí ANO má blízko k pravici a může spolupracovat s ODS. Naposledy předseda strany Jan Hamáček na sobotním online sjezdu Zelených.

„Je faktem, že hnutí ANO se posouvá čím dál více doprava. Více než osudy lidí sleduje profit těch velkých. Posun doprava byl jednoznačně stvrzen schválením daňového balíčku formující se, byť nepřiznanou koalicí s ODS. To je politika, která rozbíjí solidaritu v naší společnosti,“ řekl Hamáček. „Spojenectví ANO s ODS, která stála u zrodu oligarchie a vždy podporovala jen ty velké, je tou největší hrozbou nadcházejících voleb,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na jednu stranu mohou podobná slova působit zvláštně, pro někoho až směšně. ČSSD přece jenom s hnutím ANO vládne s půlroční pauzou téměř sedm let. V současné Babišově vládě se sociální demokraté opakovaně dostali do situace, kdy vyhlašovali jasné a nepřekročitelné podmínky, aby z nich postupně couvli. Za to se často stávali terčem posměchu.

Jejich současná snaha trochu se od vládního hnutí ANO odpoutat a vykreslit se jako obhájce zájmů lidí proti pravici může ale mít z pohledu zacílení na voliče logiku. Z opoziční role vůči vlastní vládě dokázal v minulém volebním období výrazně profitovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější