Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice jsou na tom často hůř než na podzim. Covidoví pacienti se léčí dlouho, zdravotníků ubývá a jsou vyčerpaní

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda varuje, že nemocnice jsou plné a další příliv pacientů s koronavirem by už neustály. V celostátních číslech je sice zaplněných lůžek o něco méně než v nejhorších listopadových dnech, v některých krajích je ale situace nyní horší než na podzim. Řada pacientů navíc potřebuje péči zdravotníků kvůli různým komplikacím dlouho.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V nemocnicích aktuálně leží kolem šesti tisíc pacientů s koronavirem, což je zhruba o dva tisíce méně než začátkem listopadu. O trochu menší je i celkový počet nemocných na intenzivních lůžkách: zatímco při kulminaci podzimní vlny jich bylo asi 1160, v těchto dnech se jejich počty pohybují kolem tisícovky.

Jenže tato čísla klamou. Některé nemocnice jsou na tom v lednu hůř než na podzim. „Počet pacientů v nemocnicích je stále velmi vysoký, v některých z nich jsou čísla i vyšší než v listopadu. Zároveň ubývá těch, kteří jsou schopni se o ně postarat. Zdravotníci jsou buď sami s covidem-19 nemocní, nebo se po prodělaném onemocnění jejich stav zhoršil tak, že už nemohou podávat takové výkony jako předtím,“ upozorňuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Lékaři a sestry kolabují“

Jeho slova potvrzují i samotné nemocnice. „Máme více nemocných

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější