Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S těmi druhými je prý v rozdělených společnostech třeba mluvit. Ale jak?

Frustraci mnohých posiluje mimo jiné pocit, že se sice mohou svobodně k čemukoliv vyjádřit, ale nikdo jejich hlasu nenaslouchá. Foto: Adobe Stock
Frustraci mnohých posiluje mimo jiné pocit, že se sice mohou svobodně k čemukoliv vyjádřit, ale nikdo jejich hlasu nenaslouchá. Foto: Adobe Stock

Komentář Jiřího Pehe: Příklad Trumpem iniciovaného útoku na symbol americké demokracie nás vrací k otázce, kdo jsou „ti druzí“, s nimiž se prý má v polarizovaných západních společnostech diskutovat.

Ve světle ostré polarizace americké společnosti před prezidentskými volbami, a zejména pak po útoku zradikalizovaných příznivců Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu, zesílily hlasy, že je třeba, aby spolu znepřátelené tábory mluvily a snažily se najít styčné body. Trumpa koneckonců podpořilo téměř 75 milionů voličů, které není možné zadupat do země.

Sjednotit Ameriku chce i nový prezident Joe Biden. Zdá se to být téměř nemožné, protože příčiny rozdělení se zdají být příliš hluboké. Hledání řešení ztěžuje i celá řada klišé a povrchních soudů. Kupříkladu vykreslování americké situace tak, že USA jsou společensky údajně rozděleny na dvě téměř stejné poloviny. Co na tom, že oněch 75 milionů voličů, kteří volili Trumpa, nejsou jednolitá masa.

Liší se jak svým sociálním zázemím, tak i pohnutkami. Mnozí z nich nevolili Trumpa proto, že se nezbytně plně identifikovali s jeho politickým programem nebo stylem. Mohli ho volit jednoduše proto, že tradičně volí republikány, a nechtěli tudíž volit demokratického kandidáta a v americkém systému dvou stran neměli širší škálu možností. Stojí za tím částečně i většinový volební systém, který přispěl k vytvoření dvou „megastran“ a jejich prezidentských kandidátů, ač se v nich ve skutečnosti skrývají různé názorové proudy.

V Evropě je situace trochu jiná. I v evropských demokraciích sice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Názor

USA

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější